header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Саопштење за јавност српских епископа у Босни и Херцеговини Штампај Е-пошта
субота, 04 фебруар 2023
          Поводом бесрамних тврдњи главног имама Меџлиса Исламске заједнице у Козарцу, Амира Махића, изречених јавно, 27. 1. 2023. године, на Савиндан, којима је на најгрубљи начин настојао понизити Светог Саву и Српску Православну Цркву изражавамо жаљење, невјерицу и повријеђеност поменутим чином којим је на најгрубљи начин повриједио осјећаје свих вјерника Српске Православне Цркве, али и свих грађана Босне и Херцоговине, којима је стало до мира, културе живљења, те вјерске и националне толеранције.

Наиме, Амир Махић, вјерски службеник Исламске заједнице, Светог Саву назвао је „такозваном“ и „веома контроверзном личношћу“, именујући Свечеву просвјетитељску мисију као „ноторну лаж“. Ту се ефендија Махић није зауставио, већ је изрекао тврдњу да је на учењу Светог Саве „зачета једна секта – српска православна секта“, која, по њему, са хришћанством нема ништа. Главни козарачки имам даље је устврдио да су национализам и фашизам „двије основне идеолошке поставке на којима је утемељено светосавље“, те да је Свети Сава „зачетник идеологије мржње према другоме“, као и да су у светосављу „темељи геноцида“. 

Имајући на уму изречене увреде, захтијевамо: 

1. Да се Исламска вјерска заједница у Босни и Херцеговини извини свим православним вјерницима због нечувених увреда ефендије Махића; 

2. Да се Исламска заједница огради од бескрупулозних изјава ефендије Махића, које не приличе било коме, а понајмање једном утицајном вјерском службенику, како би јавност увидјела да је све изречено став једног неодговорног појединца а не став цјелокупне Исламске вјерске заједнице. 

Надајући се да ће ово наше Саопштење за јавност имати одјека у руководству Исламске вјерске заједнице Босне и Херцеговине, позивамо све вјернике, али и све грађане, да остану мирни, суздржани, али и одлучни да истином, љубављу и међусобним поштовањем сачувају достојанство вјере којој припадају, али и свих вјерских заједница које егзистирају у Босни и Херцеговини. 

c.p.  Митрополит дабробосански Хризостом 

c.p.   Епископ бањалучки Јефрем 

c.p.  Епископ зворничко-тузлански Фотије 

c..p.   Епископ бихаћко-петровачки Сергије 

c.p.   Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( субота, 04 фебруар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.