header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Духовне вође у Јерусалиму апелују да се прекине насиље Штампај Е-пошта
петак, 03 фебруар 2023
        Јерусалимска патријаршија се огласила заједно са поглаварима јерусалимских цркава, позивајући да се заустави пораст насиља у Светој земљи. Одговарајући апел, упућен свим странама у сукобу, као и светској јавности и политичким лидерима, објављен је 29. јануара 2023. године на сајту јеrusalem-patrirchate.info.

„Ми, патријарси и поглавари цркава у Јерусалиму, позивамо све зараћене стране у Светој земљи на уздржаност и самоконтролу. Стално смо упозоравали на ескалацију, на бесмислени циклус насиља који ће свима нанијети само бол и патњу. Овакво стање готово сигурно ће довести до нових зверстава и мука, удаљавајући нас од толико жељеног мира и стабилности којој сви тежимо", наводи се у апелу.

Напомиње се да се ширење силовитог притиска, који је од почетка Нове године довео до неоправдане смрти 32 Палестинца и 7 Израелаца, „саморепродуцира“. Након овог „последњег трагичног таласа насиља“, истичу црквени поглавари, они се моле за мртве, утјеху Божју за њихове породице и ближње, а такође моле Свемогућег да излијечи рањене, дајући „снагу и издржљивост онима који брину о њима”.

„Ово ће се свакако наставити, па чак и погоршати ако јавни и политички лидери са свих страна не предузму одлучну интервенцију“, сматрају аутори апела.

Према њиховим ријечима, потребни су заједнички напори без којих су немогући „трајни мир и просперитет за све”. У овим „тешким временима“, стране у сукобу треба да поштују једни друге и да покажу поштовање према свим светињама и богомољама, каже се у документу.

„На крају, молимо да Бог подари мудрост и разборитост политичким лидерима и људима од утицаја на свим странама, охрабрујући их да пронађу начине да превазиђу насиље, да наше заједнице буду безбједне и да неуморно раде на постизању праведног и мирног решења у корист наше вољене Свете земље“, наведено је на крају говора.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Преузето са: "Етос"

Последњи пут ажурирано ( петак, 03 фебруар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.