header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Радановић: Скрнављење православног гробља у Пламеницама - једно од већих
Радановић: Скрнављење православног гробља у Пламеницама - једно од већих Штампај Е-пошта
среда, 08 фебруар 2023

 Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић изјавио је данас Срни да је скрнављење надгробних споменика на српском православном гробљу у мјесту Пламенице у општини Кључ међу већим у ФБиХ, у којој постоји око 1.100 православних гробаља, а нема ниједног које није оскрнављено барем једном.

Он је оцијенио да је ријеч о систематском уништењу православних богомоља и гробаља на територији ФБиХ које треба да прикаже да на тим просторима православље није постојало.

Радановић је нагласио да се православна гробља у ФБиХ уништавају од краја Одбрамбено-отаџбинског рата, те да је то "свакодневна појава".

- Никада није престало уништавање православних гробаља на територији ФБиХ. Ми смо то констатовали и у нашем годишњем извјештају који смо урадили претходне године и послали свим потписницима Дејтонског споразума - истакао је Радановић.

Радановић је навео да обично униште по један или два споменика па парох или становници, обично старији, то не пријаве и уништавање се утврди тек послије неколико мјесеци.

Из Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона Срни је речено да су у гробљу у мјесту Пламенице видљива оштећења, али се не може утврдити када су она настала, те да полиција и даље ради на расвјетљавању овог случаја.

На православном гробљу у мјесту Пламенице у општини Кључ оскрнављено је шест споменика, потврдио је Срни парох кључки Немања Росић.

Према његовим ријечима, на подручју општине Кључ данас живи око 60 Срба повратника, а скрнављење надгробних споменика је ружна порука која се шаље из овог града 28 година од рата.

Извор: rtrs.tv

Последњи пут ажурирано ( среда, 08 фебруар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.