header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Румуни признали тзв. "Македонску православну цркву"
Румуни признали тзв. "Македонску православну цркву" Штампај Е-пошта
субота, 11 фебруар 2023

 Свети синод Румунске Православне Цркве усвојио је низ одлука о признавању аутокефалности таковазне Македонске православне цркве – Охридске архиепископије. Заседање, којим је председавао Његово Блаженство патријарх румунски Данило, одржано је у Патријаршијском двору у граду Букурешту 9. фебруара 2023. године, преноси портал «Православная жизнь» позивајући се на Basilica.ro.

Синод је донео одлуку да нову братску Цркву назове „Архиепископија охридско-северномакедонска са седиштем у Скопљу“, а њеног предстојатеља – „Његово Блаженство Стефан, архиепископ охридско-скопски и северномакедонски“. У синодској одлуци је наведено и да се аутокефалност Цркве Северне Македоније признаје на основу Томоса који јој је доделила Српска Патријаршија 5. јуна 2022. године.

Како је раније саопштено, Македонску православну цркву – Охридску архиепископију под другим именом признао је Свети синод Бугарске патријаршије одржан 13. децембра 2022. године, који предлаже да се она назове „Црква у Републици Северној Македонији“, док је коначни назив још није одобрен.

Руска Православна Црква је такође признала Македонску цркву и ступила са њом у општење.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( субота, 11 фебруар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.