header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Грузијска Црква ступила у евхаристијско општење с Македонцима, без признавања аутокефалије
Грузијска Црква ступила у евхаристијско општење с Македонцима, без признавања аутокефалије Штампај Е-пошта
четвртак, 16 фебруар 2023

 У Грузији се први пут после двогодишње паузе састао Свети синод Грузијске Православне Цркве.

 Дана 14. фебруара 2023. године одржан је Свети синод Грузијске Православне Цркве на коме је, између осталих, одлучено и питање признања такозване „Македонске православне цркве – Охридске архиепископије“, преноси званични сајт Грузијске Цркве.

На заседању су присутни епископи упознати са писмом Патријарха српског Порфирија, које говори о излечењу раскола, обнављању евхаристијске везе са Православном Црквом у Северној Македонији и давању Томоса о аутокефалности од поглавара Београдске патријаршије. Председник Одељења за спољне црквене односе Грузијске Патријаршије митрополит зугдидски и цаишски Герасим нагласио је да су Томос о аутокефалности признале неке Помесне Цркве: Русија, Бугарска, Румунија, Чешка и Словачка.

У исто време, Фанар, Антиохијска, Грчка и Пољска Црква ступиле су у евхаристијску унију са Македонском црквом без признавања аутокефалности. Грузијска патријаршија одлучила је да иде истим путем.

 „Грузинска Црква мора да ступи у евхаристијско општење са Православном црквом у Северној Македонији, на чијем челу је Његово Блаженство Архиепископ Стефан (Вељановски)“, наводи се у саопштењу Светог Синода.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 16 фебруар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.