header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Велике америчке бизнис - игре на Блиском Истоку
Велике америчке бизнис - игре на Блиском Истоку Штампај Е-пошта
петак, 17 фебруар 2023

 Трамп и Кушнер наплаћују услугу Мухамеду бин Салману

Бивши председник и његов зет су после изласка из Беле куће склопили више послова са саудијским принцом

Док је био на власти, Доналд Трамп је политички помагао саудијском престолонаследнику, а у делу америчке јавности верују да је сад дошло време кад бивши председник финансијски наплаћује услуге Мухамеду бин Салману.

Како пише „Вашингтон пост”, Трамп и његов зет Џаред Кушнер су после напуштања Беле куће склопили више послова са саудијским принцом. Трампу се замерало да води исувише просаудијску политику, а кључни човек те политике био је Кушнер, који је саветовао свог таста о Блиском истоку.

Кад се иселио из престонице и вратио се бизнису, Трамп је договорио да се на његовим теренима одржава професионални турнир у голфу ЛИВ, у власништву саудијског државног фонда. Компанија некадашњег председника склопила је посао и са саудијском компанијом која ће у Оману зидати хотел „Трамп”.

Првог дана по одласку из владе Кушнер је основао компанију која је касније од саудијског државног фонда добила инвестиције вредне две милијарде долара. Кушнер и његова супруга Иванка Трамп били су запослени у претходној администрацији. И поред тога што није имао искуство у државним пословима и у спољној политици, Кушнер је био Трампов саветник за Блиски исток. Усредсредио се на јачање веза са Саудијском Арабијом и лично с принцом Мухамедом.

„Зашто би Џареда Кушнера било брига за Блиски исток? Он се интересовао за бизнис”, оценио је Џон Болтон, један од Трампових саветника за националну безбедност, а касније један од највећих Трампових критичара.

Кушнер је с принцом Мухамедом договарао да арапске земље економски помогну Палестини и избегавају конфликт с Израелом. Трампова администрација је посредовала да се потпишу Аврамови споразуми, уз помоћ којих су успостављени дипломатски односи између Израела и Уједињених Арапских Емирата и Израела и Бахреина. Касније су се споразумима придружили и Судан и Мароко.

Бивша вашингтонска администрација подржавала је Саудијску Арабију и кад је Бин Салман одлучио да држи Катар у блокади. Трамп је наставио да продаје оружје Ријаду иако је Саудијска Арабија интервенисала у грађанском рату у Јемену, где је страдало много цивила.

Верује се да је Трамп највише учинио престолонаследнику кад се оглушио о извештај Централне обавештајне агенције (ЦИА), која је закључила да је Мухамед бин Салман наручио убиство саудијског дисидента у Истанбулу. ЦИА је обавестила тадашњег председника да је принц тражио масакрирање Џамала Хашогија, али је Трамп одбио да уведе санкције Бин Салману. Хашоги је годинама био близак двору, али се окренуо против куће Сауда, преселио у Америку и одатле критиковао принца. Медији су скретали пажњу на то да је Трамп пустио принца да се извуче не само с ликвидацијом, већ с ликвидацијом човека који је имао пребивалиште у Америци и писао за „Вашингтон пост”.

Демократе су у Капитолу повеле истрагу о Трамповим пословима са Саудијцима. Како поручују поједини конгресмени и сенатори, везе некадашњег председника с Ријадом биће још упитније ако Трамп за две године поново победи на изборима за Белу кућу.

Док либерали испитују сукоб интереса, неименовани функционер у претходној администрацији каже да је Трамп сарађивао са Саудијцима и пре него што је ушао у политику. Према овом званичнику, Трамп не може да избегава да послује са свим страним земљама с којима је долазио у додир као председник јер је таквих држава много.

Због унутрашњих политичких борби у Вашингтону стицао се утисак да је Трамп посебно близак с Бин Салманом, али је чињеница да тадашњи председник није одступао од онога што је и иначе била и остала америчка политика према Ријаду. Сви амерички лидери подржавали су кућу Сауда, укључујући актуелног шефа државе Џозефа Бајдена, који такође није увео санкције принцу Мухамеду.

У кампањи на изборима 2020. Бајден је критиковао Трампа због односа према наследнику трона у Ријаду и обећао да ће, кад демократска администрација дође на власт, Вашингтон натерати Саудијску Арабију да „плати” за Хашогијево убиство. И поред ових речи и оцене Стејт департмента 2021. да се у Саудијској Арабији спроводе „тортура и егзекуције за ненасилна дела”, Бајден не само да није казнио принца, већ га је прошле године и посетио. Амерички председник је отишао у Саудијску Арабију да тражи више нафте јер се свет суочавао с енергетском кризом после руског напада на Украјину. Ипак, ни гажење предизборног обећања није помогло, јер су Саудијци одбили молбу да повећају производњу.

Извор: "Политика"

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.