header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Митрополит запорошки Лука: Научимо се да живимо по универзалним законима љубави
Митрополит запорошки Лука: Научимо се да живимо по универзалним законима љубави Штампај Е-пошта
среда, 01 март 2023

 Христос је међу нама, драги моји читаоци!

Атомски закони људског живота.

Већ дуги низ стотина година Црква има традицију читања канона Светог Андреја Критског на почетку Великог поста. Од свог настанка, свет се променио до непрепознатљивости. Било је авиона, мобилних комуникација, интернета и тако даље. Зашто се наше богослужење не модернизује упоредо са научним и технолошким напретком? Зашто је тако конзервативно? Зато што долази из те дубине која не трпи никакве промене. Постоје основни закони дати од Бога од самог почетка и ништа земаљско их не може нарушити.

На пример, већ знамо да структура атома има планетарни модел, како је то научно доказао Б. Ресенфорд још 1911. године. Како год се развијао научни и технолошки напредак, структура атома, као и планетарни системи космоса, остаће исти. Исто тако, структура међуљудских, интраперсоналних и Богољудских односа не мења се од самог почетка постојања овога света. До неке мере, однос људи једни према другима може се упоредити са интеракцијом атома. Лед, вода, пара се не разликују једни од других по хемијској формули, али се разликују по удаљености молекула један од другог у истој супстанци. Исто је и са људима: што су удаљенији једни од других, то је лошија њихова међусобна повезаност и интеракција, то је већа ефемерна природа њиховог бића, мање суштинско биће у њиховом животу; и што смо ближи једни другима и Богу, то је чвршћи темељ нашег живота, поузданије наше спасење, јача наша вера и љубав.

Бог је Тројица Јединствена и Недељива, јединство Три Лица у једној Божанској природи. По истом јединосушном принципу Господ је створио цело човечанство. Позвани смо да свој живот преобразимо тако да свако од нас, поседујући свима заједничку људску природу, ступи у исто јединство љубави једних према другима у мноштву личности које Света Тројица има у себи. У томе ће бити суштина живота будућег века – јединство љубави целог човечанства с Богом и једних према другима.

Ђаво гради дијаметрално супротан свет. Он људима намеће максималну удаљеност једни од других кроз убилачку енергију мржње, беса и разарања. Докле год живимо у овоземаљском свету, ми бирамо своју будућност – да ли ће то бити паклена бескрајна хладноћа отуђења или блискост јединства у љубави. Зато нам Свети Оци говоре такве страшне речи: „Ако имате непријатељство и гнев барем према једном човеку, нећете ући у Царство Божије. Зато, док још има времена, треба пожурити да научимо да живимо по универзалном закону љубави.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Превод и приређивање: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( среда, 01 март 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 127 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.