header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Андреј Венедиктов Воронцов: Дела човечија
Андреј Венедиктов Воронцов: Дела човечија Штампај Е-пошта
уторак, 14 март 2023

 Авва Данило је говорио: „Авва Арсеније причао нам је као о неком другом човеку а вероватно је то био он сам, следеће. Једном старцу, кад је седео у својој келији, био је глас: иди, показаћу ти дела људска. Он је устао и пошао. Глас је довео њега у једно место и показао му Етиопљанина (црнца), који је секао дрва и, пошто је насекао велико бреме, хтео је да га носи, али није могао; и уместо да одвади од бремена, он је опет секао дрва и додавао на бреме, и тако је чинио веома дуго.


Кад је старац отишао мало даље, глас му је опет показао човека, који је стајао код студенца и захватао из њега воду и изливао у пробушени сасуд, и сва вода је опет одлазила у студенац.

Потом је рекао њему: пођи, показаћу ти још и друго. И види старац храм и два човека, који су седели на коњима и држали брвно један напротив другога. Они су хтели да уђу кроз двери, али нису могли, јер је брвно својим крајевима било по странама двери (шире од двери), а ниједан од њих није хтео да се смири и стане иза другога, да би унели брвно унутра, и зато су обојица остали изван двери.

Ово су, говори глас, они људи који као да носе јарам правде, али са гордошћу, и неће да се смире да би се исправили и ишли путем смирења Христовог, због чега и остају ван Царства Божијег. А црнац, који сече дрва, означава човека оптерећеног многим гресима, који, уместо да се покаје за њих, он прилаже к својим гресима нова безакоња. А онај, који захвата воду, изображава таквог човека који, иако чини добра дела, али меша са њима и лоша дела, и тако губи и своја добра дела. Према томе, сваки човек треба да пази на своја дела, да се не би узалуд трудио“.

 

Пророчанства о свештенству у последње време

Свети Козма Етолски је у своје време прорекао: „Зло ће вам доћи од начитаних (школованих). Доћи ће време кад неће бити садашње хармоније (сагласности) између мирјана и свештеника. Свештеници ће постати гори и нечаснији од простих мирјана. Свештеници ће постати нечестивији од свих.“

Преподобни Лаврентије је говорио упорно и строго (настојчиво), да је „наша родна реч  Русија и руски. И обавезно треба знати, спомињати и не заборављати, да је било крштење Русије, а не крштење Украјине. Кијев – то је други Јерусалим и мати руских градова".

„У Пољској, говорио је преподобни, била је тајна жидовска престоница. Јудеји су принуђивали пољаке да освајају Русију. Кад су пољаци освојили део Русије, онда су дали јудејцима у закуп православне манастире и цркве. Свештеници и православни људи нису могли без њихове дозволе да врше никакве требе. Јудејцима се никако нису свиђале речи Русија и руски, зато су они назвали освојене од Пољака и дане њима у закуп руске земље Окрајином – Украјином. Каква окрајина (окрајак)?! Чега окрајак, зашто окрајина?! Зна се, иза те умишљене јудео-пољске окрајине налазе се друге земље и државе. И после тога исто по њиховом наговору Пољаци су озаконили нама схватања Украјина и Украјинци, да би ми радо (лако) заборавили свој назив руски, и за свагда се откинули, одвојили, од Свете и Православне Русије“.

У пророчанствима преподобног Лаврентија говори се не само о доласку антихриста и о црквеном расколу у Украјини, него и о нашој Цркви у преддверију (пред вратима) последњих времена. Савременици спомињу: „Тешко је уздахнуо преподобни и почео да прича бришући очи од суза. Наступа последње време, кад ће се и црквени клир увући светским сујетним богатством. Они ће имати кола и викендице, посећиваће бањска места за лечење, а молитва Исусова ће се одузети од њих! Они ће и заборавити на њу! Затим ће они сами поћи странпутицом, не тим путем којим треба ићи, и људе малодушне ће повести за собом! Али ви будите мудри и расудљиви, и не идите за њима.

Њихове лепе речи слушајте, а за делима њиховим не следујте! И ја вама говорим монасима и веома жалим због тога, што ћете ви куповати домове, губити време на чишћење великих лепих манастирских просторија. А за молитву код вас неће бити довољно времена, иако сте дали обећање нестицања, тј. завет сиромаштва.

Многи и многи од тих свештеника ће погинути због свог немарног и нерадивог духовног живота! Већина свештенства ће издати Свету Цркву и повешће народ за собом. Они неће мислити о свом спасењу, па тим више ни о спасењу других“.

Страшне речи... Боље би било не знати њих. Редак је случај кад ми сазнајемо о пророчанству не после испуњења, као што је то било, на пример, са предсказањима преподобног Серафима Саровског, него на време. Зар то није знак свише, да ми – и свештенство и мирјани – још можемо уз Божију помоћ све да изменимо?

 

Андреј Венедиктович ВОРОНЦОВ

Из журнала „Руски дом“

Превео: Јеромонах Дамаскин Светогорац

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 14 март 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 121 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.