header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Вештачкој интелигенцији ће се клањати као Богу, али не очекујте милост
Вештачкој интелигенцији ће се клањати као Богу, али не очекујте милост Штампај Е-пошта
субота, 01 април 2023
           Стручњаци упозоравају да долазе интелектуални роботи са вештачком интелигенцијом, који ће моћи да обављају верске церемоније, а можда и да се побуне против људи.

Како вештачка интелигенција постаје све истакнутија у нашем свакодневном животу, светови религије и технологије ће се ускоро спојити.

Помисао на роботе - богове и проповеди ChatGPT плаше неке људе – и – по мишљењима стручњака - с правом је тако.

Весли Вајлдман, професор филозофије, теологије и етике, као и рачунарства и науке о подацима на Универзитету у Бостону, рекао је за The Sun да верује да ће вештачка интелигенција ускоро моћи да обавља верске дужности чак и боље од људи - свештеника.

Рекао је: „ВИ ће писати боље проповеди од већине проповедника, проучавати Библију боље од већине учитеља, стварати невероватну музику и визуелну уметност за употребу у службама.

Вајлдман је објаснио да би вештачка интелигенција могла да промени све што знамо о односима са духовним саветницима и верским делатницима.

Рекао је: „То је као да имате личног гуруа којег можете повести са собом где год да кренете.


 „Можете му веровати, добити савет од њега и научити да му верујете да ће вам помоћи да решите тешке моралне и духовне ситуације.

Многе верске заједнице су већ почеле да уводе роботику у своју праксу.

Један пример, рекао је Вајлдман, је Католичка црква, која је одобрила коришћење апликација за олакшавање чина исповести.

Он чак каже да Ватикан опрезно подстиче апликације које могу помоћи при исповести, али ова Света тајна и даље мора да се врши од човека ка човеку.

То је „делимично због погодности, а делимично зато што [људи] покушавају да избегну свештенике - људе“, рекао је Вајлдман о идеји апликације за исповедање.

Он такође верује да ће овај бизарни талас нове вештачке интелигенције моћи да опонаша преминуле рођаке, верске вође и духовне водиче.

Али то не долази без сопственог скупа ризика и опасности.

Вајлдман је рекао да баш као што верске вође могу да манипулишу рањивим људима, ВИ чат ботови могу бити обучени од стране њихових креатора да раде исто.

„Пошто су ботови с вештачком интелигенцијом дизајнирани да буду духовни сапутници од поверења, главно етичко питање је како се обучавају ВИ ботови и да ли недоброманерни и могу да манипулишу њима да изазову духовно хаос“.

Превод и приређивање: "Борба за веру"

https://t.me/peach_blossombazi/26306

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 01 април 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.