header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Курајев не признаје рашчињење - изгледа да се, ипак, спрема за раскол
Курајев не признаје рашчињење - изгледа да се, ипак, спрема за раскол Штампај Е-пошта
петак, 12 мај 2023

 Протођакон Андреј Кураев изјавио да његово рашчињење нема силу

Рашчињени протођакон Андреј Курајев је на свом блогу у LiveJournal рекао да патријаршијски указ о лишењу чина нема ефекта, пошто је променио епархију пре него што је објављен, преносе РИА Новости.

„Овај патријаршијски указ о скидању чина не може имати канонску снагу из простог разлога што је у њему погрешно назначен адресат: „клирику Московске епархије, протођакону Андреју Вјачеславовичу Курајеву“. У време издавања указа нисам више био такав. Предузео сам одређене кораке... И сада сам сасвим званично духовник друге епархије. Нећу рећи која… Ово није ПЦУ и није било какво „алтернативно Православље“. Зато сам мирно реаговао на патријаршијски указ од 28. априла ове године“, написао је он.

У Руској Православној Цркви премештање клирика у другу Цркву врши се на предлог епархијског епископа, уз одобрење Светог синода, а на основу патријаршијског отпусног писма. Прелазак клирика у другу епархију врши се на основу отпуснице, која се шаље на захтев надлежног епископа епархије у коју клирик намерава да пређе, а не издаје се клирику.

Патријарх московски и целе Русије Кирил укинуо је 28. априла свој мораторијум на лишавање свештенства протођакона Андреја Курајева због наставка „деструктивне делатности“ и непокајања. Курајева је 4. марта 2023. године разрешио Епархијски суд Москве због „систематске и дуготрајне клеветничке делатности“.

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( петак, 12 мај 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 41 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.