header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Писмо верника из Америке свим епископима Београдске патријаршије
Писмо верника из Америке свим епископима Београдске патријаршије Штампај Е-пошта
уторак, 30 мај 2023

 Увод "Борбе за веру":

Дубоко свесни трагичности ситуације у дијаспори, која је у тешком положају због новотарско - екуменистичког епископата што јој га је наметула Београдска патријаршија, објављујемо ово писмо упозорења (упућно свим епископима), писано, како видимо, страдањем верујућег срца.

Наравно, БОРБА ЗА ВЕРУ никада није и неће подстицати расколе и поделе, али смо дужни да укажемо на истину које нема ако се не каже у пуноти.

Наша браћа и сестре ће отићи из Београдске патријаршије, али пропаст неће стати док се они који воде не врате правој вери и правоживљу. Ако има наде да се то деси, ми ту наду подржавамо. Ако наде нема, и отпадија међу архијерејима наставља да буја, нека се зна: рекли смо да спасемо душу своју

+ + +

ЧЛАНОВИМА САБОРА СПЦ

Завршен је овогодишњи „сабор“, поново је показано чврсто јединство свих учесника оличено у личности патријарха Порфирија, све је лепо и братски прошло. И миран Бачки.

У суштини, био је то световни комеморативни скуп поводом годишњице гашења Светосавске и историјске Српске Православне Цркве, чији учесници не би били способни ни један обичан парастос да јој одслуже, а да се не сударе њихова лична правила служења. Прошле године је Светосавска Црква угашена тзв. сабором на којем су његови учесници једногласно дали пристанак да се угаси све оно за шта смо ми, који смо у тој Цркви крштени, веровали да може да се поправи, да се врати на пут спасења. Свој успешно завршен посао, запечатили сте и осигурали ове године.

Ово што се данас зове „СПЦ“ и ово што чини њен „сабор“, није ништа друго него крађа идентитета, отимачина имена и обележја једне древне, а угашене, помесне православне Цркве коју је основао Свети Сава. Ова предузетничко-политичка структура, тј. удружење поштовалаца послодаваца, чији Символ Вере чине постулати политичке коректности и незамерања било коме ко има јаче изворе финансирања и власти, није чак ни слична Цркви Христовој, Цркви Светог Саве, светих српских Мученика и Исповедника за веру...

Да има ма шта налик на славне Мученике и Исповеднике вере Христове, зар би могла да се понаша овако бахато и осионо пред, за време и после свог сабора!? Треба ли уопште више наглашавати да већ одавно тај ваш „сабор“ и сабирање нема никакве везе са онима који себе називају члановима Цркве Христове? Напротив, то је групација сама за себе, одвојена од свега, осим својих налогодаваца и финансијера!...

Наиме, на свим насловним страницама, па и поновљено по неколико пута у унутрашњим, папагајски су понављани тзв. „напади“ на „патријарха и СПЦ“ од стране оних којима се у нормалној земљи име нигде и никада не би помињало. Одједном је неки Чанак или некрсти слични њему, „увредио“ патријарха, Цркву, српски народ... „ударио на јединство“, па се на свим порталима сјатила гомила јефтиних сендвичара да дâ „подршку“ патријарху, архијерејима, јединству, бла, бла, бла. А то је потпуно исто као кад би медији у Србији, као ударну вест, објавили шта о СПЦ и српском народу мисле Анте Павелић, Миле Будак, Јуре Францетић и слични. А све то, само да би се одвукла пажња од онога шта о братији са тог сабора и саборовања мислимо ми који јесмо Црква, ми крштени, исповеђени, причешћени, који од уста своје деце одвајамо да би Црква опстала и постојала овде на страшном месту које се зове Америка. Оном истом месту на којем нам је сва црквена имовина насилно одузета, тајним плановима присвојена на приватне рачуне тројице отпадника од Бог и људи, а које је, наводно, Синод СПЦ вратио „тешком муком“.

Издати онакво „саопштење“ или још горе понашати се као да се ништа није десило и како је све у најбољем реду, те пласирати га Србима у Северној Америци, равно је пљувању у лице свакога ко се Бога боји, а родитељи га учили шта су стид и срам! Мада, није то ништа ново у СПЦ...

Зар након свих оних ваших саопштења да сте с „муком поправили“ и „године утрошили“ да „исправите“ оно што је мирко (иринеј) добријевић, узурпатор српских светиња, отео од нас верника, украо и себи присвојио, сада можете да нам напишете да је све у реду, да тај треба да нам се врати из Београда и да настави тамо где је стао!? Зар немате ни мало стида и срама да напишете да вам је тај исти мирко поднео годишњи извештај и да је тај извештај „праћен с највећом пажњом“? Јесте ли му и аплаудирали, кад је завршио? Честитали му на успеху? Додуше, кад немате страха Божијег и можете да тако нешто урадите, зашто уопште да и помињемо стид и срам?

Хајде, изволите да јавно објавите шта пише у том извештају којег вам је мирко поднео!  Шта тај може да напише, а да се и врапци не засмеју због провидности очигледних лажи и подвала једног лошег глумца? Је ли написао да је финансијска ситуација у епархији источно-америчкој нормална, да из буџета нико није спискао милионе на његово приватно лудовање!? Да у овој епархији постоје и свештеници који верују у Бога и раде са својим народом, а да нису протерани и на њихова места доведени безбожни попови-лопови, оно најгоре што се могло скупити „с коца и конопца“, који баш нигде не би могли да носе мантије? Да мирко није „службеним декретима“ изопштавао из Цркве сакога ко му се противи или бар не диви његовој величини? Да није никада био на судовима са верним народом и те судове губио, на финансијску штету буџета Цркве, да се није окружио адвокатима, а протерао вернике и свештенике? Да је у свом „двору“ икада имао капелу или богослужбено место на ком се врше службе Богу? Да испред тог „двора“ нису месецима протестовали верници против свог „архијереја“, а он слао полицију на њих? Да је Мирко поштовао и извршавао тзв. „наредбе“ и „упутства“ које му је слао ваш Синод? Да није активан члан свих могућих инославних удружења, сабора и групација, чешће и приљежније него ваше „матичне“ верске заједнице? Да није здушно сарађивао са грчким сепаратистима на плану стварања америчке патријаршије под грчким патријархом, да му није обећана „катедра“, а он њима у мираз Саборну цркву у Њујорку? Да мирков кум није преварио њујоршку парохију и покушао заједно с њим да утаји милионе покрадене из изгореле Саборне цркве у Њујорку?

Већ годинама се питамо и питање јавно и приватно постављамо свакоме за кога смо веровали да служи Богу, Закону Божијем, Правди и Истини: „Шта тај узурпатор још треба да уради, па да буде смењен, рашчињен, елиминисан из Цркве Христове!?“ Да ли је ово што ви зовете „црквом“ и даље Христова Црква и такви као мирко могу се звати духовним наследницима Христа и Апостола!? Упоредимо само на час његова јавна непочинства са свим оним епископима које сте у последње деценију-две пензионисали и уклонили из активне службе у СПЦ. Па они су свеци у односу на сва зла која је добријевић већ урадио и сва њихова дела заједно нису колико једно његово! А сада нам се враћа из Београда са вашег „сабора“ као победник, наоружан вашом неподељеном подршком и само можемо да замислимо са којим жаром ће тек сад да нам отима светињу из душе и срца, да сеје своје зло и мржњу где год крочи његова безбожничка нога. И, још горе, са којим жаром ће тек његови пулени попови које је довео овамо са собом или их наследио од претходног „неупућеног у свој посао“ да реже и лају на верни народ, бранећи свог господара и „његову личну прћију“ – коју смо ми до скоро звали Црква. Живи били – па видели, верни народе...

Веома добро ми знамо да њему неће ни длака с главе пасти, док је њему овог и оваквог сабора и таквог патријарха на челу...

Српска младост одавно нема никакве везе са компанијом мирка добријевића, растерани су на најгрубљи могући начин, напунили су туђе цркве и богомоље, а то и јесте био циљ вашег „брата“ и његових налогодаваца! Цркве су нам празне, душе још празније... Партизани су се повампирили кроз свој пород да би извојевали коначну победу – ево и званично саопштење њиховог сабора нам је послато да нам се наруга и потврди да је све у најбољем реду – баш онако како су и планирали!

Зато господо и другови чланови удружења вашег сабора: немојте се чудити када на овом Континенту ускоро почну да ничу неке нове заједнице које ће се звати именом Српске Православне Цркве, оне историјске, Светосавске, а не ове ваше новопечене и отете од оних који верују у Христа Спаситеља. Те заједнице вама неће полагати рачуне, а још мање онима којима ви служите!

И, да: то неће бити нови раскол у СПЦ, јер нико нормалан се не одваја од некога ко се Бога боји, а људи стиди. Нас наша вера у спасење које је једино у Богу и вас ваша вера у мирка и његове менторе јасно одсецају на супротне стране, мачем Христовим! Једини начин да се с миром молимо Богу, радимо на добробит своје заједнице и почнемо да поново верујемо у будућност јесте да мирка и његову браћу скинемо с врата и ослободимо се небивалих окова којима нас оковаше безбожници маскирани скупоценим епископским одеждама.

Само на једном вам хвала: ви сте нам, својим понашањем, показали прави и једини пут – да се вратимо нашим коренима, вери Светог Саве, светих српских Мученика и Исповедника Христове вере, тамо где смо били пре него сте се ви и ваш мирко појавили међу нама. Дошли сте нам као зли вукови у јагњећој кожи да нам стадо изједете и растерате, да нам свест помутите. Зато се нико овде не одваја од Цркве Христове или руши јединство у Христу, јер вас не познајемо као браћу у Христу, него као грабљиве вукове; не као браћу из Цркве Христове, Цркве Светог Саве, светих српских Мученика и Исповедника Христове вере, него као отимаче, узурпаторе и обесветитеље Светиње.  

Свесно и с јасним циљем, ВИ сте нам поставили на место Престола Господњег „мирка - гнусобу опустошења“, чија дела су мржња, завист, среброљубље, лаж и превара, противприродни блуд, свађалаштво, осветољубље...  и њиме сте нам опоганили Светињу Над Светињама! Ту Светињу смо ми и наши очеви градили својим рукама и за њу одвајали од уста своје деце да би је Господу принели, а вама веровали да сте дошли као браћа.

Једногласно и неподељено сте опет и опет дали своје поверење мирку добријевићу и богохулницима сличним њему да наставе да нам скрнаве Светињу и да над њом врше своје позоришне представе. У том глумишту је мирко главни глумац и бог! Око њега су окупљени његови попови који му се клањају до земље на речи: „...Христу Богу предајмо!“ На тим позоришним представама, у све ређој публици, стоје само они заведени који још мисле да је то она некадашња Света Литургија и да ти глумци имају неке везе са Христом Васкрслим.

А за вас „сабораше“ је он и даље исправан и један од „браће“, како каже ваше „саопштење“? Запитајте се: шта сте онда ви, ако је он ваш брат којем неподељено верујете и један је од вас? Или међу вама има и таквих који немају храбрости да Истину јасно и гласно исповедите и побуните се против скрнављења Светиње, плашећи се за своју сигурност? То вас чини још горима од оних првих! О каква сте лоша карикатура Цркве Христове...  

Не брините се, нико од вас неће ништа тражити, још мање отимати. Опогањене светиње слободно задржите да се у њима и даље ваљате у свом греху и чекате суд Божији за своја недела. Уосталом, то је сада ваша лична прћија, а не Светиња која припада верном народу! Градио је себи народ Божији брвнаре цркве, служио Богу под ведрим небом, у дубравама и катакомбама. И пет ће, ако Бог да! А доћиће и дан када ће све оно што смо градили, а ви отели и оскрнавили, поново бити очишћено, освећено и Миломе Богу угодно. Наћиће се код Срба православне вере неки нови Јуда Макавеј! Истераће Господ поново „трговце“ из Храма Његовог, освештеће га опет Својим присуством...

Дакле, одвојити се од безбожника као што су мирко, његова браћа и ментори или вас феудалних поседника отете имовине од деце Светог Саве – није  никакав раскол, већ свети задатак, Божији благослов и дуг према светим прецима нашим! Чекали смо вас да Светињу очистите и Богу се вратите, да се искрено покајете пред Богом и крштеним српским народом. Имали сте два ваша сабора, под вођством свог новог патријарха у којем сте једногласно уједињени (тј. преко њега с његовим духовником), за којег смо веровали да је под Божијим благословом и Вишњим посланством да врати СПЦ са безбожног пута, да вас ослободи окова страха од моћника овога света... Веровали смо, признајемо и кајемо се искрено!

Али нећемо (у заједници са вама) чекати ваше следеће саборовање.

Збогом!

Срби Слободне Српске Православне Цркве

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 31 мај 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 38 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.