header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Јеромонах Дамаскин Светогорац: Дом крепкога
Јеромонах Дамаскин Светогорац: Дом крепкога Штампај Е-пошта
петак, 16 јун 2023

 Три јеванђелиста, Матеј, Марко и Лука, говоре о дому крепкога домаћина овако:

„Како може неко ући у дом крепкога и сасуде његове разграбити, ако прво не свеже крепкога, и тада ће дом његов разграбити. Ко није са Мном, против Мене је; и ко не сабира са Мном, расипа. Тога ради кажем вам: сваки грех и хула опростиће се људима: а на Духа Светога хула неће се опростити људима“ (Мт.12:29-31).

Ко је тај крепки и где је дом крепкога? О томе говори Апостол Лука одмах у наставку овог jеванђеља: „А кад нечисти дух изиђе из човека, пролази кроз безводна места тражећи покоја, и не налазећи, говори: вратићу се у дом мој, откуда изиђох; и дошавши налази дом пометен и украшен. Тада иде и узима седам других духова горих од себе, и они уђу и живе тамо: и буде последње човеку томе горе од првога“ (Лк.11:24-26).

Сам назив крепки значи јаки и снажни, и то значи да човек не може да ратује са крепким без благодати Божије, него човек се спашава бекством и побеђује бекством. Апостол Павле вели: „Бежите од блуда (1Кор.6:18), бежите од идолослужења“ (1Кор.10:14). Апостол заповеда бежите и не каже борите се, јер не можеш да се бориш без благодати Божије, осим кад је борба неизбежна и тада Бог помаже човеку Својом благодаћу. Иначе обично човек се спашава бекством и побеђује бекством, тако је Бог рекао преп. Арсенију Великом: „Бежи од људи и спасићеш се“. И преп. Арсеније је до краја свог живота чувао ту заповест.

Због чега је речено то, да је нечисти дух крепак, јак, снажан? И откуда њему та сила? Сва његова сила је у превари, и док не превари човека, не може му ништа, а кад га превари, онда се човек просто сроди са демоном, и због тога Бог назива ђавола оцем и лажом, и каже Јеврејима овако: „Ви сте од оца (вашега) ђавола, и похоте оца вашега хоћете чинити: он је човекоубица од искона, и у истини не стоји, јер нема истине у њему: кад говори лаж, од својих говори (и своје говори): јер је лажа и отац лажи“ (Јн.8:44).

Ђаво је отац грешника и ђаво је лажа, то је Господ рекао Јеврејима. Тако „дом крепкога“ може да буде и тело сваког човека појединачно, а може да буде и цели свет. А како је ђаво отац људима? Људи се сродили са демонима и бунтују против Бога и природе као демони, довољно је само сагледати како је Запад постао Содома и Гомора. И ми видимо због чега јеванђеље нечистог духа назива крепким. Зато што нечисти дух влада целим светом, и мада он влада на лаж и на превару, ипак је он крепак и влада целим светом. А против крепкога не можеш да ратујеш без благодати Божије, него се спашаваш бекством и побеђујеш бекством.

 

Како се спасава и побеђује бекством?

То није телесно бекство, него пре свега духовно бекство, мада је по нужди потребно и телесно бекство. И не побеђује се буквално бекством, него се избегава присни додир и борба „прса у прса“, а демон се туче стрелама издаље као у старо време или као топовима у данашње време. Како се туче демон? Пре свега постом, молитвом и крстом, уопште побожним животом. Тако су Пресвета Богородица и преп. Оци и Матере тукли демоне издаље као стрелама или као топовима у данашње време.

На основу тога можемо да одговоримо на питање, које се много пута поставља у данашње време, зашто је Света Гора затворена за жене? И одговарамо: зато што хришћани не слушају заповест апостола Павла бежите од блуда и богаћења и људске славе, и људи не слушају и не беже од три страсти које владају светом, или ако и беже од телесног блуда, али од духовног блуда у срцу и мислима и погледима људи не беже, или боље речено – готово нико не бежи. И због тога је Света Гора затворена да монаси не би имали борбу и са блудним људима, него само са блудним демонима. Јер ако би хришћани бежали од блуда, онда не би требало затварати Свету Гору, јер хришћани би били свети и у браку и ван брака. Тако Апостол говори: „Добро је човеку да се не дотиче жене. Али због блуда сваки човек да има своју жену, и свака жена да има свога мужа... Не лишавајте се једно другога, осим по договору за време, да пребивате у посту и молитви, и опет скупа да будете, да вас сатана не искушава неуздржањем вашим. Али ово говорим по савету, а не по заповести. Јер хоћу да сви људи буду као и ја (тј. да сви људи живе безбрачно као Апостол)“ (1Кор.7:1-7).

Апостол прикривено говори хришћанима да у браку беже од блуда ради поста и молитве, и додаје: „Да вас сатана не искушава неуздржањем вашим“. И даље у истој глави опет прикривено говори хришћанима: „И у браку бежите од блуда“, и каже овако: „Сваки, браћо, у чему је призван, у томе да пребива пред Богом. Јеси ли се привезао за жену, не тражи разрешења: јеси ли се одрешио од жене, не тражи жене. Ако ли се пак и ожениш, ниси сагрешио: и ако се уда дјева, није сагрешила. Али ће такви имати скорб плоти (невољу): а ја вас штедим. А ово говорим, браћо, да је време прекраћено на даље (остало), да би и који имају жене били као који немају... и који употребљавају овај свет као који не употребљавају: јер пролази обличје овога света. А ја хоћу да сте ви безбрижни. Неожењени брине се за Господње, како ће угодити Господу; а ожењени брине се за светско, како ће угодити жени. Разлика је и између жене и дјеве: неудата брине се за Господње, како ће угодити Господу, да буде света и телом и духом: а удата брине се за светско, како ће угодити мужу“ (7:24-34).

Апостол и отворено и прикривено заповеда: бежите од блуда, не само ван брака, него и у браку. И кад би људи слушали Апостола и кад би бежали од блуда, онда не би требали да се одвајају монаси и да се затварају у манастирима, јер би хришћани били свети, као што су и позвани да буду свети. Али као што је речено, хришћани данас не беже од блуда, епископи и свештеници не упозоравају људе да беже од блуда, јер ни они сами не беже од блуда, и уопште речено тешко је данас наћи хришћанина, који бежи од блуда по заповести.

И не само од блуда да треба бежати, него и од богаћења и од људске славе, јер по светим Оцима то су три страсти, које владају светом, то су: љубав према плоти и љубав према богатству и љубав према људској слави. То су три џина, три исполина на црквенословенском, три гиганта на грчком, то су демон сластољубља и демон среброљубља и демон славољубља, то су три џина који владају светом. Није речено да се боримо са њима, јер без благодати Божије не можемо да се боримо са џиновима, него је речено: бежите од њих и удри по њима издаље молитвом и постом и крстом и целим побожним животом. Али ако је борба неизбежна, Бог ће дати благодати да се изборимо против њих.

А што се тиче наших епископа и свештеника, они су свесни да не могу да се боре против ових џинова који владају светом, али и не беже од њих, него служе њима као и цели свет. Добро је рекао један јеромонах: они нису јеретици, него безбожници. Или боље речено: они су и једно и друго – и безбожници и јеретици.

Лажни хришћани у браку

Безбожници и јеретици тврде да нема блуда у браку, мада је данас очигледно блуд и у браку, јер тешко је наћи брак, у коме није било абортуса или се нису користила средства против зачећа. А ми ћемо то доказати помоћу другог јеванђеља о умножењу благодати, јер циљ хришћанског живота јесте умножење благодати. Јеванђеље говори да сваки хришћанин, који не умножи благодат, он је лажни хришћанин и он нема спасења. И против њега говори јеванђеље овако: „А онај, што је примио један талант, отиде и закопа га у земљу и сакри сребро господара свога... А господар његов одговори и рече му: лукави рабе и лењиви, ваљало је теби да даш моје сребро трговцима, и ја дошавши узео бих своје са добитком; узмите дакле од њега талант и подајте ономе, што има десет таланта... И непотребног раба баците у таму најкрајњу: тамо ће бити плач и шкргут зуба“ (Мт.25:18-30).

Сваки хришћанин, који не умножи благодат, он је непотребни раб, он је лажни хришћанин и он нема спасења. А свакако благодат треба умножити и у браку и умножење благодати треба да се покаже на деци, па ако нема умножења благодати у браку и ако се то умножење не покаже на деци, то значи да Бог није учествовао у браку и тај брак није по Богу и није то православни брак. Па ако нема умножења благодати у браку, муж и жена ће чути ово: „И непотребног раба баците у таму најкрајњу: тамо ће бити плач и шкргут зуба“. Па ако је таква страшна осуда и казна, то значи да је у браку учествовао ђаво и да је вероватно било и блуда у браку. Види упутство за употребу лозе светог Симеона Мироточивог, где је наређено да се муж и жена после зачећа телесно одвајају у време трудноће и после порођаја најмање годину дана, јер тако се и животиње одвајају после зачећа, па тако би требали и људи. А данас ми знамо да је блуд и у браку, јер где је абортус и спречавање зачећа и не-уздржање, тамо је ђаво и тамо је сигурно блуд у браку. И Бог је Отац и ђаво је отац, и Један и други учествују у рађању сопствене деце, па тако Један или други учествују и у рађању деце у браку, па тако Бог је Отац правим хришћанима, а ђаво је отац лажним хришћанима.

Јеванђеље јасно говори: где се умножава благодат Божија – тамо је Бог Отац и тамо су прави хришћани, а где се не умножава благодат – тамо је ђаво отац и тамо су лажни хришћани.

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 16 јун 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 62 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.