header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Чега се правоверни стиде, тиме се Вартоломеј поноси
Чега се правоверни стиде, тиме се Вартоломеј поноси Штампај Е-пошта
понедељак, 19 јун 2023

 Патријарх Вартоломеј сматра да су акције против Курана напад на верску сферу у целини.

Патријарх Вартоломеј је 18. јуна 2023. године, током проповеди на Литургији у талинској цркви Светих Симеона и Ане, говорио о значају екуменистичког дијалога, преноси fosfanariou.

Он је подсетио да „више од једног века Васељенска патријаршија заговара екуменистичке односе са другим хришћанским заједницама и конфесијама“.

Према речима Вартоломеја, екуменистики дијалог „у ствари није ограничен на међухришћанску сферу, већ иде даље од ње, на међуконфесионални ниво“, где је Фанар постао пионир у комуникацији „са друге две монотеистичке религије, јудаизмом и исламом .”

Из тог разлога, поглавар Фанара тврди да ће било какве акције усмерене против ове две религије нанети штету и хришћанима.

 „Не можемо а да не изразимо своју дубоку тугу и наше гађење због недавног несрећног инцидента уништавања Курана у џамији у граду Ксанти, у западној Тракији, Грчка. Овај варварски вандалски чин против свете књиге ислама није уперен само против побожних муслимана, већ је пре свега јасан напад на религиозну веру уопште, што изазива озбиљну забринутост за све нас“, рекао је Вартоломеј.

Раније је поглавар архиепископије Фанара у Сједињеним Државама изјавио, да су све религије безброј путева који воде ка једном Богу.

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 19 јун 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 7 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.