header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Вартоломеј се "уплашио" "новог екуменизма"
Вартоломеј се "уплашио" "новог екуменизма" Штампај Е-пошта
четвртак, 22 јун 2023

 Шеф Фанара упозорава на нови екуменизам око традиционалних вредности

Патријарх Вартоломеј је рекао да су Цркве, које су се раније противиле било којој врсти екуменизма, сада спремне да учествују у овом такозваном „новом екуменизму“.

Патријарх Вартоломеј је 18. јуна 2023. године на Скупштини европских цркава у Талину објавио да модерна Европа више није хришћанска, преноси сајт Скупштине.

„Непотребно је рећи да данас живимо у сасвим другачијој Европи у којој се променио пејзаж верске припадности“, рекао је он. „Као хришћанске цркве, више не можемо узимати здраво за готово да ће се Европљани идентификовати са националним црквама или, штавише, са било којим посебним обликом вере.

Истовремено, поглавар Фанара је рекао да данас „постоје они који позивају на „нови екуменизам“ – уједињење хришћанских Цркава око такозваних традиционалних вредности“.

Према његовим речима, „овај облик екуменизма неизбежно ствара чудне савезе међу хришћанским црквама. Цркве које су раније биле против било каквог екуменског дијалога сада су спремне да се укључе у такозвани нови екуменизам који подржава традиционалне вредности.

Као пример је навео Сједињене Државе, где су „неки амерички евангелистички хришћани, који су раније сматрали католике и православне хришћане паганским обожаваоцима идола, сада вољни да раде са одређеним католичким и православним хришћанима како би подржали ове вредности“.

Вартоломеј је раније изјавио, да је садашњи екуменистички дијалог усмерен на ислам и јудаизам.

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 22 јун 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 8 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.