header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Кијев и Унеско договорили премештање светиња из Кијево-печерске лавре у ЕУ — СВР
Кијев и Унеско договорили премештање светиња из Кијево-печерске лавре у ЕУ — СВР Штампај Е-пошта
понедељак, 26 јун 2023

   Напомиње се да је митрополит Онуфрије, поглавар Украјинске православне цркве, обавештен да ће иконе, мошти и утвари бити привремено премештени, наводно на чување, „док се ситуација у Украјини не нормализује“.

            Власти у Кијеву постигле су договор са Унеском о преношењу драгоцености Кијево-Печерске лавре, укључујући и реликвије које се тамо чувају, у музеје у Европи, изјавио је директор Руске спољне обавештајне службе (СВР) Сергеј Наришкин у саопштењу које је објавио прес биро СВР у понедељак.

Наришкин је посебно истакао да, према информацијама које стижу, „глобалистичке елите, познате по навици да присвајају туђу имовину, појачавају напоре да пљачкају Украјину“.

Док се раније радило о финансијским и материјалним ресурсима, укључујући жито и плодно земљиште, сада посежу за православним светињама које се налазе на територији Украјине“, изјавио је Наришкин.

„Према СВР-у, постигнут је договор између кијевских власти и Унеска о уклањању хришћанских драгоцености, укључујући свете мошти, са територије Кијевопечерске лавре и њиховом накнадном премештању у музеје у Италији, Француској, Немачкој и Ватикану. под изговором да их спасавају од руских ракетних напада“, наводи се у саопштењу. До сада је, напомиње прес-служба СВР, извршен попис црквене имовине и издвојена су финансијска средства за транспорт предмета у Европу. Возила су припремљена. Неки од њих су опремљени расхладним јединицама.

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: "Восток.рс"

Последњи пут ажурирано ( уторак, 27 јун 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 5 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.