header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Покатоличавање Украјине се наставља
Покатоличавање Украјине се наставља Штампај Е-пошта
четвртак, 29 јун 2023
         Зеленски је 28. јуна 2023. године регистровао нацрт закона 9431 којим се предвиђа укидање прославе Рождества Христовог 7. јануара у Украјини, као и одлагање датума Дана државности и Дана бранилаца, који се поклапају са православним празницима Дана крштења Русије и Покрова Пресвете Богородице.

У образложењу се наводи да је „сврха предлога закона да се напусти руско наслеђе наметања Божића 7. јануара и да се одреди датум за прославу Божића 25. децембра”.

Зеленски је подсетио да су 24. маја 2023. украјински расколници у лицу ПЦУ „одобрили на Архијерејском сабору потпуни прелазак са 1. септембра 2023. на нови, новојулијански календар, према којем већина православних цркава у свету живи и који, посебно, предвиђа прославу Рождества Христовог 25. децембра, а не 7. јануара.

Као резултат тога, „одлагање датума прославе Дана државности Украјине (са 28. јула на 15. јул), када се спомиње сећање на изузетног државника Светог Владимира Великог, равноапостолног кнеза у г. Кијеву се одаје почаст и Дан бранилаца Украјине (од 14. октобра до 1. октобра), који је повезан са украјинским војним традицијама поштовања Дана Покрова Пресвете Богородице.

Предлог закона предвиђа укидање празника 7. јануара, 28. јула и 14. октобра. Поред 25. децембра, предложено је да се празници славе 15. јула и 1. октобра. Тако ће празници Рождества Христовог, Крштења Русије и Покрова Пресвете Богородице (по јулијанском календару) у Украјини сада бити радни дани.

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: Москва Трећи Рим

Превод и припрема: НИКО ИСХС + NIKA

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 29 јун 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.