header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Руска Православна Црква назвала је терором одлуку о исељавању монаха из Кијевске лавре
Руска Православна Црква назвала је терором одлуку о исељавању монаха из Кијевске лавре Штампај Е-пошта
субота, 01 јул 2023

 МОСКВА, 1. јула - РИА Новости. Одлука Министарства културе Украјине да исели монахе из Кијево-печерске лавре је самовоља и терор, рекао је на Телеграм каналу Владимир Легојда, председник Синодалног одељења Московске Патријаршије за односе цркве са друштвом и медијима.

 „Одлука украјинских власти да зауставе приступ монаха Кијевско-печерској лаври је још један чин флагрантне самовоље. У Украјини, уз пуну наклоност светске заједнице, наставља се терор против УПЦ“, написао је он.

Легојда је ову одлуку упоредио са антицрквеним прогоном 20-30-их година 20. века, уз напомену да су тада са Запада „биле макар речи осуде против безбожника, сада – само ћутање, које се може сматрати као знак подршке прогону“.

 „Очигледно се на Украјинску Цркву гледа као на непријатеља, јер има заједничко духовно наслеђе са Руском Црквом, и то је довољно да се сматра осуђеном на ликвидацију. <…> Историја ће све ставити на своје место, савремени богоборци ће бити упамћени са стидом и презиром, као и богоборци 20. века“, резимирао је представник Руске Православне Цркве.

Министарство културе Украјине позвало је раније у суботу монахе канонске Украјинске Православне Цркве да до 4. јула напусте просторије Кијево-печерске лавре. Како наглашавају у ресору, у случају одбијања предаје кључева зграда, биће „замењене браве, а објекти запечаћени”.

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 01 јул 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 35 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.