header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Због блокаде Лавре од стране власти, верници су данас причешћивани кроз ограду Штампај Е-пошта
четвртак, 06 јул 2023

 Због блокаде Лавре од стране надлежних за парохијане, десетине верника нису могли да дођу на Литургију. Свештеници су их причестили кроз решетке ограде.

6. јула 2023. десетине парохијана храма Светог Агапита Печерског  у Лаври, било је приморано да се причести кроз решетке ограде, пошто су им власти затвориле приступ територији Кијево-Печерске лавре и самој цркви. Снимак је на свом Телеграм каналу објавила прес служба УПЦ.

На снимку се види да свештеници са  Светим Путиром и убрусом прилазе огради и причешћују парохијане кроз рупе на огради. Верници стоје са друге стране решетака.

УПЦ је подсетила да су овакви поступци власти у потпуности супротни Уставу Украјине, који верницима гарантује право да „слободно обављају верске култове и ритуалне обреде појединачно или колективно и обављају верске активности“.

„У исто време, Устав јасно регулише основ за ограничавање остваривања овог права, предвиђајући поштовање следећих услова: (1) такво ограничење мора бити предвиђено законом; (2) мора постојати реална опасност да се обезбеди јавни ред, здравље и морал становништва или заштите права и слободе других људи“, саопштила је прес-служба УПЦ.

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 06 јул 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.