header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Леви до краја није схватио да не разговара са Порошенком; Атали: Светска криза је на прагу
Леви до краја није схватио да не разговара са Порошенком; Атали: Светска криза је на прагу Штампај Е-пошта
субота, 08 јул 2023

 Руски пранкери Вован и Лексус – Владимир Кузњецов и Алексеј Стољаров – редовно на друшевеним мрежама објављују снимке својих телефонских разговора са водећим светским политичарима и јавним личностима који верују да разговарају са другим важним персонама.

На њихову удицу већ су се упецали Емануел Макрон, Франсоа Оланд, Џорџ Буш, Ангела Меркел, Мило Ђукановић, Петар Порошенко и многи други.

Најновије «жртве» су два Француза – Бернар Анри Леви и Жак Атали.

Сматра се да су Вован и Лексус оснивачи новог правца у журналистици који је добио назив пранк-новинарство.

Првобитно је реч пранк на енглеском означавала «шалу која код жртве изазива стид, неспоразум, збуњеност или непријатност». У доба YouTube овај термин је добио нову садржину захваљујући наглом скоку броја видео клипова чија је садржина пранк.

Суштина је да се саговорник сними док говори о деликатним и провокативним стварима, а када реакција буде експлозивна да се узвикне «ово је пранк!».

Код Вована и Лексуса пранк је новинарски трик срачунат на добијање тајне информације тако што «жртву» доведу у заблуду када је реч о саговорнику.

«Ви у овом тренутку већ водите контраофанзиву, а могли бисте да водите и идеолошку» - говори у камеру свог телефона Бернар-Анри Леви, мислећи да разговара са бившим председником Украјине. Међутим, на вези није био Петар Порошенко, већ Вован и Лексус који се радују јер су успели у својој намери да разговарају са једним од главних идеолога обојених револуција, иницијатором рата у Либији и ватреним присталицом украјинског режима.  

Леви током разговора уопште не сумња да је жртва пранка. Чак признаје да је «у очају» од спорог темпа испоруке наоружања Украјини; жели се на окружење лидера Европе и Америке који су за компромис са Русијом; нагласио је да се још није уморио од убеђивања Американаца, Француза и других Европљане да помажу Украјини више и брже.

Напоменуо је да је управо због тога снимио филм «Слава Украјини» који ускоро треба да се појави у САД.

Филм је у Француској доживео потпуни фијаско – за три недеље су га у биоскопима видело свега 1.024 човека.        

Леви пранкерима говори да је неопходно извршити притисак на руско јавно мњење које је досад било веома окупљено око председника Владимира Путина.

Открио је да је носталгичан према Самиздату – илегалном систему за дистриуцију дисидентске литературе у СССР-у и државама Источне Европе који је формиран уз подршку западних невладиних организација.

Навео је да сања да буде формиран Самиздат 2.0, «супер-Самиздат» који би омогућио да се преко Интернета шире «добре идеје», видео-садржаји и фотографије о «Русима као варварима».

Други саговорник Вована и Лексуса био је Жак Атали који каже: «Нема другог решења осим потпуне победе и да се ускоро отарасимо Путина и тако спасемо Украјину и Русију».

- Никакав компоромис с Русима, нагласио је, због њега нећемо дозволити. Једини изузетак је ситуаија око Кримског полуострва.

Атали је убеђен ће га Украјина тешко вратити без референдума чији исход он одбија да предвиди и тако потврђује аргумент руских власти да већина грађана Крима жели да живи у саставу Русије.     

Као и Леви, и Жак Атали је био уверен да разговара са Петром Порошенком.

Тај бивши саветник Франсоа Митерана сматра да би «најгори сценарио» био излазак Сједињених Држава из игре. Он готово признаје да су Француска, Велика Британија и Немачка ситни играчи који немају реалан утицај, за разлику од Вашингтона који, како сматра Атали, једини може да заустави конфликт и приволи Урајинце на преговоре ако оно судбоносно «enough is enough» («кад је доста – доста је») буде доминантно у владајућим круговима с друге стране Атлантика.  

Атали даје Вовану и Лексусу («Порошенку») неколико савета за везе са јавношћу. Он је високо оценио рад француских и америчких медија «који у потпуности подржавају Украјину», али саветује да се активније «драматизује» у јавном простору недостатак наоружања у Украјини «чак ако је то и лаж».

Француз упорно позива на опрез са репутационим ризицима. Он сматра да западне земље могу смањити подршку Украјини – «белом витезу који се бори против црног монструма» и «држави добра» - само ако се деси велики скандал везан за украјинске ратне злочине или корупцију.

«Ви морате свугде да инсистирате на искорењивању корупције, да кажњавате све који су криви за ратне злочине и то је веома важно» - изговорио је Атали директно у камеру.   

Пранкери су га замолили да прокоментарише Левијеву идеју о Самиздату 2.0.

«Бернар је често сањар» - насмејао се на то Атали.  

О Емануелу Макрону је рекао: «Он је мој бивши помоћник, тврдоглав, прави много грешака и фантастично је непопуларан».

А о ширењу НАТО: «Неће бити ширења у догледно време јер бисмо у противном морали да уђемо у рат са Русијом. А то нико не жели».  

Атали за глобалну финансијску кризу каже: «Постоји ризик да ће се она догодити у августу».  

А на питање пранкера ко је крив за експлозију на три крака гасовода Северни ток 2 у Балтичком мору, Атали је признао да се «не би изненадио ако би сазнао да су то учинили Американци».  

Приредио: Горан Шимпрага

Извор: „Факти“

Последњи пут ажурирано ( субота, 08 јул 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 14 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.