header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow У Шведској "у име слободе говора" планирају спаљивање Библије, Торе и Курана
У Шведској "у име слободе говора" планирају спаљивање Библије, Торе и Курана Штампај Е-пошта
четвртак, 06 јул 2023

 Стокхолмска полиција још није забранила ниједно од најављених јавних уништавања светих књига трију религија.

У главном граду Шведске полиција је примила пријаве за одржавање јавних акција чији учесници намеравају да спале хришћанску Библију, Тору и Куран, преноси timesofisrael.com.

Једна од пријава стигла је од човека од 30 година који жели да спали свете текстове Јевреја и хришћана 15. јула током „симболичног скупа у име слободе говора” испред израелске амбасаде у Стокхолму.

Осим тога, 50-годишња органи реда су добили захтев да дозволе јавно спаљивање Курана у шведској престоници „што је пре могуће”.

Полиција није одбила ниједан захтев, рекавши да ће сваки од њих бити разматран појединачно.

Амбасадор Израела у Шведској Зив Нево Кулман рекао је да је "шокиран и престрављен" могућношћу спаљивања верских текстова, "било да се ради о Курану, Тори или било којој другој светој књизи".

„Ово је очигледно чин мржње који треба зауставити“, рекао је дипломата.

Како је саопштио „СПЖ“, 28. јуна, на први дан муслиманског празника Курбан-бајрама, рођени Ирачанин Салван Момика спалио је Куран у главној џамији у Стокхолму, ставивши у књигу комад сланине. Он је навео да је „Куран опаснији од нуклеарног оружја и да представља опасност по демократске законе, шведске и људске вредности“.

Овај чин изазвао је широк одјек у муслиманским земљама. Конкретно, државе чланице Организације исламске сарадње навеле су потребу колективног деловања како би се стало на крај узастопном вређању симбола ислама.

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 06 јул 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.