header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow То је то: Зеленски ће са Вартоломејем разговарати о преносу Кијевске лавре Фанару
То је то: Зеленски ће са Вартоломејем разговарати о преносу Кијевске лавре Фанару Штампај Е-пошта
петак, 07 јул 2023

 Како преносе грчки медији, Кијево-печерска лавра ће добити статус „ставропигије Васељенске патријаршије“.

Председник Украјине Владимир Зеленски састаће се 8. јула 2023. са константинопољским патријархом Вартоломејем на Фанару како би разговарали о питању „преношења“ Кијевско-печерске лавре, преноси издање Ромфеја.

Како наводи издање, притисак на Кијево-печерску лавру је појачан због очекиваног састанка Зеленског са поглаваром Фанара сутра, у суботу, 8. јула 2023. године.

 „Ромфеја“ пише да ће „током састанка бити размотрено питање давања статуса ставропигије Васељенске патријаршије Кијевско-печерској лаври“.

Такође, према информацијама „Ромфее“, стране ће разговарати о „другим акцијама за „уједињавање“ украјинског Православља“.

Истовремено, пише лист, монаси Лавре не желе ни да пређу у ПЦУ, нити да прихвате статус ставропигије Васељенске патријаршије, „и то је оно што отежава преговоре“.

Раније је „СПЖ“ писао да су, према речима Људмиле Филипович, члана Државне комисије за етничку политику при УПЦ, монасима Лавре понуђене три опције – прелазак у ПЦУ, Фанар или одлазак у Руску Федерацију.

Последњи пут ажурирано ( петак, 07 јул 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 5 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.