header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАЗНИЦИ arrow Поучни примери: јео печење на празник Рођења Светог Јована Кристеља и Претече Господњег
Поучни примери: јео печење на празник Рођења Светог Јована Кристеља и Претече Господњег Штампај Е-пошта
субота, 08 јул 2023

Један  човек, неверан и безбожан, испекао је прасе на Светог Јована који се празнује 24.јуна (по старом календару) па није хтео да га поједе код своје куће, него је повео породицу и отишао чак на Дрину, да се брчка по води и поједе печење, и тако се наруга Светом Јовану, који ни хлеб није јео 30  година за свога живота у пустињи.

Али, Свети Јован му није остао дужан, и није му дао да се врати кући, него му изврнуо чамац па их све подавио у мутној Дрини.

И показао је свима да је то црквени Празник Великог Јована, а не државни празник за лумповање, него за молитву и пост, јер је тада Петров пост, и јер је и Свети Петар, као и Свети Јован, пострадао од безбожника за Господа Исуса Христа и веру Православну коју отпадници сматрају низашта.

Но, жив је Господ и Његови Светитељи, и плаћају онима који газе свету веру, и то камату овде, а главницу исплатиће тамо у духовном свету, кад изађу на мерила Божија, где не може нико да промакне макар којег звања и веровања или неверовања био.

 

Из књиге "Поучни примери"

прикупио и објавио игуман Гаврило 

из манастира Ралетинац

Последњи пут ажурирано ( субота, 08 јул 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.