header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow РПЦ: Кијево-печерска лавра може бити предата Константинопољској патријаршији
РПЦ: Кијево-печерска лавра може бити предата Константинопољској патријаршији Штампај Е-пошта
уторак, 11 јул 2023

 МОСКВА, 11. јула - РИА Новости. Кијевске власти преговарају са Константинопољском патријаршијом о уступању њој Кијево-печерске лавре, рекао је за РИА Новости протојереј Игор Јакимчук, заменик председника одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије.

 „Што се тиче сценарија преношења Кијево-печерске лавре Константинопољској патријаршији, такав сценарио разматрају украјинске власти, управо зато што схватају да монаси неће отићи у расколничку организацију.<...> И тако је настала идеја да се они пребаце у надлежност Константинопољске патријаршије.< ...> Има информација да су преговори о овом питању у току, очекује се слање неких емисара из Константинопоља“, рекао је Јакимчук.

Он је приметио да је Константинопољска патријаршија у „осетљивој позицији: ако прихвати такав предлог, то значи отворено признање прогона УПЦ, што ће свакако погоршати њену репутацију”.

Јакимчук је нагласио да је од самог почетка стварања структуре ПЦУ“ Констатнинопољска патријаршија изјавила своје претензије на верске објекте Украјинске православне цркве. „Председнику Петру Порошенку је још 2018. представљен списак од 29 објеката, али је на крају обезбеђен само један објекат – црква Светог Андреја“, рекао је извор.

Структура под названием "Православная церковь Украины" (ПЦУ) образована из раскольников, а потому не является церковью в каноническом понимании. Она была сформирована по инициативе экс-президента Украины Петра Порошенко в противовес канонической Украинской православной церкви (УПЦ) Московского патриархата в конце 2018 года на объединительном соборе в Киеве, в котором приняли участие преимущественно раскольники. А в январе 2019 года Константинопольский патриархат предоставил ПЦУ "томос об автокефалии". Однако ПЦУ находится в фактическом подчинении Константинопольскому патриархату, и большинство из 15 поместных православных церквей мира не признают ее канонической.

Структура која се зове „Православна црква Украјине“ (ПЦУ) настала је од расколника, те стога није црква у канонском смислу. Формиран је на иницијативу бившег председника Украјине Петра Порошенка насупрот канонској Украјинској православној цркви (УПЦ) Московске патријаршије крајем 2018. године на сабору уједињења у Кијеву, на којем су учествовали углавном расколници. А у јануару 2019. године, Константинопољска патријаршија је „ПЦУ“ доделила „томос о аутокефалности“. Међутим, „ПЦУ“ је у ствари подређена Константинопољској патријаршији, а већина од 15 Помесних Православних Цркава у свету је не признаје као канонску.

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 11 јул 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.