header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow "Гугл" је направио најмоћнији квантни рачунар на свету
"Гугл" је направио најмоћнији квантни рачунар на свету Штампај Е-пошта
среда, 12 јул 2023

 Google је известио о свом напретку у области квантне технологије – њихов рачунар снаге 70 кубита решио је за неколико секунди проблем за који би најмоћнијем светском суперкомпјутеру Фронтиер требало 47 година да реши.

Међутим, према мишљењу критичара, иако је са академске тачке гледишта ово велико достигнуће, алгоритам који користи Гугл нема практичну примену у стварном свету.

Алгоритам изгледа овако - насумична стања се генеришу на квантним колима, а систем их чита док се кохеренција не наруши (уништавање квантног стања). Према Гуглу, на 70 кубита проблем се решава за 6,5 секунди, док ће најмоћнији суперкомпјутер нашег времена - екасцале Frontier - извршавати исти алгоритам 47 година.

И иако шеф компаније Universal Quantum, Себастијан Вајдт, верује да ово достигнуће нема практичну вредност, оно и даље постоји и састоји се у проучавању отпорности на буку квантног рачунарства - а то је камен темељац будућих универзалних квантних рачунара.

Верује се да се између 4.000 и 10.000 кубита мора постићи за комерцијалну примену квантних рачунара. Али до сада, најмоћнији квантни рачунари немају ни 500 кубита.

Превод и приређивање: "Борба за веру"

Извор: https://24gadget.ru/

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( среда, 12 јул 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 14 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.