header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Кијев и Фанар договарају одношење православних светиња из Украјине Штампај Е-пошта
четвртак, 13 јул 2023
        МОСКВА, 13. јула - РИА Новости. Кијев преговара о укључивању Константинопољске патријаршије у извоз хришћанских вредности из Украјине због наводне претње уништења, саопштила је руска спољна обавештајна служба (СВР), позивајући се на директора департмана Сергеја Наришкина.

 „Према информацијама које је добила Служба, кијевски режим и патријарх Константинопољске православне цркве Вартоломеј преговарају о укључивању Фанара у извоз хришћанских драгоцености из Украјине, наводно под претњом уништења због руског бомбардовања“, наводи се у извештају. Истиче се да отмица моштију „треба да буде ’регистрована’ као део редовне међуцрквене праксе приношења моштију у треће државе на поклоњење верницима“.

 „Према прорачунима украјинских расколника и Константинопоља који их благосиља, на овај начин ће Кијев моћи да избегне оптужбе за илегално премештање православног блага у иностранство уз прећутну сагласност спољних партнера и међународних организација, укључујући Унеско“, нагласила је служба.

Према СВР-у, патријарх Вартоломеј се у Истанбулу договорио са Владимиром Зеленским о списку православних драгоцености које ће бити пренете на „чувањеКонстантинопољске цркве. „Да би се пљачка легитимисала, ови предмети морају бити повезани са светским хришћанским или директно византијским православним наслеђем и бити погодни за излагање у црквеним зградама“, наводи се у извештају.

Реч је, конкретно, о делу моштију Светог Андреја Првозваног и Великомученика Пантелејмона из манастира Светог Илије и Светог Пантелејмона који се налазе у Одеси, као и елементима Часног Крста из Светотројичког Коречког ставропигијалног женског манастира Руске Православне Цркве у Ровенској области.

 Константинопољски првосвештеник је очигледно ’надахнут‘ примером недавног тајног уклањања древних византијских икона из Кијева. Поклоњене су средином 19. века од стране синајског манастира Свете Катарине поглавару Руске црквене мисије у Јерусалиму, владики Порфирију, ове православне светиње су сада бесчасно изложене у париском Лувру. Вартоломеј вероватно не намерава да заостаје за западним атеистима у пљачки Украјине“, додала је СВР.

Напомиње се да, не верујући нарочито у будућност кијевског режима и могућност преласка Кијевско-печерске лавре у ставропигијску потчињеност Фанара, „он“ баца поглед „на сва православна блага која се налазе на територији Украјине.

„Гледајући ово безумље, желели бисмо да цитирамо речи из Јеванђеља: „Чувајте се похлепе, јер човеков живот не зависи од изобиља његовог имања“, закључила је СВР.

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 13 јул 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 88 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.