header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Постепени нестанак хришћанства на Западу: У Француској, храм из 12. века на аукцији за 70.000 евра
Постепени нестанак хришћанства на Западу: У Француској, храм из 12. века на аукцији за 70.000 евра Штампај Е-пошта
петак, 14 јул 2023

 Храм у част апостола Павла у Поатјеу дуго се користио као остава за музејске експонате.

Градске власти француског града Поатјеа одлучиле су да за 70.000 евра продају храм у част апостола Павла, подигнут у 12. веку, наводи сајт  riposte-catholique.fr.

Ова некадашња парохијска црква продата је током Француске револуције. Касније је коришћена у разне сврхе - као амбар, затим као обућарска радња и магацин.

Када је град купио цркву, у њој су се налазиле оставе музеја, посебно су биле тешке статуе, као и средњовековна звона.

Црква апостола Павла у Поатјеу је више пута обнављана (активна фаза њене изградње била је од 12. до 15. века) и носи трагове неколико епоха: романске капителе, као и готичке елементе. Захваљујући томе, зграда је заштићена као историјски споменик.

Град ју је 2014. године купио „али без икаквих конкретних планова“, признао је бивши градоначелник Ален Клес на седници градског већа, жалећи због одлуке да прода зграду.

Међутим, актуелна градоначелница града Поатјеа Леонор Монкондјуи рекла је да „не можемо више да приуштимо одржавање зграда које су објекти културног наслеђа без одређене намене”.

 „Поготово пошто је кров оштећен и приоритет нам је поправка зграда које су у употреби“, додала је Натали Римбо-Ериго, заменица градоначелника задужена за општинско наслеђе.

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 14 јул 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.