header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Бугарски владика очитао лекцију фанариотима: Нико у Цркви другоме не наређује
Бугарски владика очитао лекцију фанариотима: Нико у Цркви другоме не наређује Штампај Е-пошта
понедељак, 17 јул 2023

 У Цркви нико не треба да себи приписује право да буде коначни извор истине, поручио је митрополит Николај.

Архијереј Бугарске Православне Цркве митрополит пловдивски Николај изјавио је 15. јула 2023. да је Православна Црква отпорна на промене, јер нико у Цркви другоме не наређује, преноси прес-служба пловдивске митрополије.

Митрополит Николај је своју изјаву дао након заједничке службе са архијерејем Константинопољске патријаршије, митрополитом халкидонским Емануилом у Горноводенском манастиру Светих Кирика и Јулите у Асеновграду (Бугарска).

 „Питао сам се зашто је Православна Црква толико отпорна на ветрове времена? А одговор је, по мом мишљењу, следећи: нема јединственог командног центра који би издавао наређења. Овде нико себи не приписује право да буде крајњи извор истине. Овде је сваки глас подједнако вредан и подједнако важан и има право да се чује“, рекао је митрополит Николај.

Према његовим речима, у овом тешком времену епископи Помесних Цркава треба, пре свега, да сачувају јединство.

«Поэтому сегодня больше всего необходимо поддерживать активный диалог между Поместными Православными Церквами и помогать всеми силами преодолевать нависшие над Церковью опасности. В эти смутные времена очень важно, чтобы архиереи Православной Церкви твердо стояли на постах, на которые Бог поставил нас и хранили вверенные нам части Божьего стада. Не менее важно, чтобы мы, архиереи всего православного мира, были едины между собой, как были едины наши предшественники, когда приходилось защищать веру и Церковь. Да, решения в Православной Церкви принимаются медленно, но соборно, они безошибочны. Голос Святого Духа слышен в соборности Церкви, как это было слышно на великих соборах древности, а затем через братское общение между архиереями всего православного мира, на основе взаимного уважения, убеждения, что мы разделяем одни и те же ценности, что у нас одна и та же цель и, в конечном счете, нашей любви друг к другу и к Иисусу Христу», – добавил он.

„Због тога је данас најпотребније одржавати активан дијалог између Помесних Православних Цркава и свим средствима помоћи да се превазиђу опасности које надвијају Цркву. У овим смутним временима веома је важно да епископи Православне Цркве чврсто стоје на местима на која нас је Бог поставио и чувају поверене нам делове стада Божијег. Ништа мање није важно да и ми, епископи целог православног света, будемо јединствени међу собом, као што су били јединствени наши претходници када је требало бранити веру и Цркву. Да, одлуке у Православној Цркви се доносе споро, али саборно, оне су непогрешиве. Глас Духа Светога чује се у саборности Цркве, као што се чуо на великим древним саборима, а затим и кроз братско општење између епископа целог православног света, на основу међусобног поштовања, уверења да делимо исте вредности, да имамо један те исти циљ и на крају нашу љубав једни према другима и према Исусу Христу“, додао је он.

Превод и приређивање: "Борба за веру"

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 17 јул 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.