header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Да ли је вештачка лепота вредна тога? Научници су навели озбиљне последице ињекција ботокса
Да ли је вештачка лепота вредна тога? Научници су навели озбиљне последице ињекција ботокса Штампај Е-пошта
среда, 19 јул 2023

 "Ињекције лепоте" - ињекције ботокса - уопште нису тако безопасне као што се раније мислило. Група научника са Универзитета Висконсин-Медисон доказала је да се једном убризган у тело токсин шири по целом телу и може да изазове озбиљна оштећења унутрашњих органа.

 Вођа студије Едвин Чепман каже да дубина ширења ботулинум токсина зависи од примењене дозе, а механизам још није у потпуности схваћен. Како пише Дејли мејл, позивајући се на научну публикацију, молекули ботокса заиста могу да се крећу између неурона: то је доказано експериментом на мишевима.

Док један део ботулинум токсина делује локално - на месту ињекције - други буквално "шета" кроз тело, повећавајући ризик од непредвидиве парализе. Молекули лека се користе за померање аксона - дугих процеса нервних ћелија дуж којих иду нервни импулси, заправо - "повезани" целог организма.

Тренутно се верује да су компликације након ињекција ботокса изузетно ретке. Супстанца, откривена пре неколико векова, постала је распрострањена у козметологији почетком овог века. Компанија за лекове је прошле године зарадила преко 2 милијарде долара од вакцине, према сопственим проценама.

Последњи пут ажурирано ( среда, 19 јул 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 15 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.