header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Свечани чин канонизације новојављених светитеља Карловачког владичанства
Свечани чин канонизације новојављених светитеља Карловачког владичанства Штампај Е-пошта
четвртак, 20 јул 2023

 Дана 17. јула 2023. године у Саборном храму Светог оца Николаја Мирликијског у Карловцу прослављена је успомена на патрона Епископије горњокарловачке, Светог свештеномученика Саву Горњокарловачког, и са њим пострадале свештеномученике и мученике.

Светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим, коме су саслуживали преосвећена господа епископи јегарски Нектарије и горњокарловачки Герасим, уз саслужење архимандрита Наума (Милковића), протопрезвитера-ставрофора Славише Симаковића, јеромонаха Саве (Јаковљевића), презвитера Бранка Сантрача и ђакона Момира Ђукића и Будимира Кокотовића.

На малом входу архијереји Никодим и Нектарије су прочитали одлуке Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве о прибрајању епископа Данила (Јакшића), 73 свештеномученика горњокарловачка пострадала у време Другог светског рата и деце – младенаца уморених у логорима Јастребарско и Сисак 1942. и 1943. године лику светих.

Уз појање тропара новојављених светих Епархије горњокарловачке, архијереји су крстолико уздизали иконе Светог владике Данила, Светих свештеномученика горњокарловачких и Свете деце мученика јастребарских и сисачких, благосиљајући све присутне.

Након освећења славског колача и кољива у част заштитника Епископије горњокарловачке, пригодном беседом свим присутним епархиотима владика Герасим је честитао велики празник и славу богоспасаване Епархије горњокарловачке:

– Црква Божја је препуна Светих мученика и исповједника, јер Црква Божја и почива на крви мученичкој. Тако и наша епархија, премда није дала никога од преподобних отаца, изедрила је мноштво Светих мученика. Црква је увек живела живот народа и никада није остављала свој народ у тешким временима, о чему нам свкедочи и данашњи празник. Кроз свештеномученика Саву и остале са њим пострадале свештенике ми прослављамо и све остале мученике из реда верног и богољубивог народа. Тим поводом смо се данас сабрали овде и ја желим свима вама да честитам данашњи празник и славу Епархије горњокарловачке. Нека Господ заштити и сачува све нас сабране и наше госте преосвећене епископе далматинског Никодима и јегарског Нектарија, викара нашег најсветијег патријарха Порфирија.

Владика Никодим је том приликом поручио:

– Треба да знамо, браћо и сестре, да су мученици највећи украс, највећи дар који може један народ да да Господу своме, јер су они поштовали и следили речи данашњег Јеванђеља: „Тамо где је благо ваше, тамо ће бити и срце ваше“. Стога дадоше живот свој зарад Господа. Тако и ми треба да изаберемо да Господ буде благо наше како би и срце наше било свагда са Господом.

Извор: Епархија горњокарловачка

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 20 јул 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 14 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.