header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Из УПЦ одговорили на критике патријарха Кирила о "клизању у раскол"
Из УПЦ одговорили на критике патријарха Кирила о "клизању у раскол" Штампај Е-пошта
субота, 22 јул 2023

 Митрополит Климент је рекао да нико не треба да доведе у питање стајање у истини свештеника и клира УПЦ.

Шеф Синодалног информативно-просветног одељења УПЦ митрополит Климент прокоментарисао је за „СПЖ“  изјаву поглавара Руске Православне Цркве Кирила да „они који су престали да помињу име Патријарха клизе у раскол“.

Према његовим речима, верници и свештенство УПЦ доживљавају отворену дискриминацију због својих верских уверења, односно због жеље да припадају истинској апостолској Цркви.

Митрополит Климент је напоменуо да УПЦ сноси терет изузетног притиска због привржености чистоти догматског и канонског црквеног устројства.

„Искуство стајања у истини наших свештеника није теоријско. Чак и ако неко, ко год да је, жели да доведе у питање ово искуство, то неће успети. Јер читава новија историја УПЦ, од давања јој грамате о потпуној самосталности и независности у њеном управљању до данас, потврђује да штити, управља благодаћу Духа Светога који је у њој стварно присутан. Паства то веома суптилно осећа. Зато не издаје нашу Цркву“, рекао је он.

Архијереј је навео и да позиви патријарха Кирила да се моле „за победоносни тријумф над онима који се наоружавају против Свете Русије“ не додају мир у срца људи, већ изазивају скандал.

„Захваљујем Богу што је Његово Блаженство Митрополит Онуфрије Предстојатељ УПЦ. У својим беседама и обраћањима он се не руководи политиком, већ јеванђељском љубављу. Ова љубав ће све победити, ма ко било кога благосиљао за нешто друго“, додао је владика.

Патријарх Кирил је раније рекао да свештеници и архијереји који га не помињу немају савест и храброст.

http://borbazaveru.info/

 

Преводи и приређивање: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( субота, 22 јул 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 146 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 ОБАВЕШТЕЊЕ:

Сви текстови оца Дамаскина Светогорца на нашем сајту могу се пронаћи у његовој рубрици, која је унутар „Рубрике сарадника сајта“ (са леве стране гледано у правцу монитора).

 + + +

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.