header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Да не бринемо? (Мт. 6:32) – Али, како онда да се живи?
Да не бринемо? (Мт. 6:32) – Али, како онда да се живи? Штампај Е-пошта
среда, 26 јул 2023

 Прочитајте одличан одговор и објашњење Христових речи из Беседе на гори које стварају велику недоумицу у људима који их прочитају. Да ли Исусове речи да не бринемо значе аутоматски и да не треба да радимо ништа јер се Бог брине о нама? А ако радимо, како да се не бринемо? Како то објаснити? Свети Теофан Затворник објашњава право значење ових речи.

„Не брините се (Мт.6,32). Али, како онда да се живи? Треба да се једе, пије, одева. Међутим, Спаситељ не говори: „Не радите ништа“, него – „Не брините се. Не морите себе бригом која вас једе дан и ноћ и не даје вам мира ни на трен“. Таква брига је греховна болест. Она показује да се човек ослања на себе, и да је заборавио на Бога, да је уздање на промисао Божији изгубио и да све у вези са собом хоће да уреди једино на основу свога труда, да све што му треба хоће да добије и да га затим очува својим способностима. Он се ухватио срцем својим за оно што има, и мисли да на њему може почивати као на чврстој основи. Љубав према имању га је везала и он само мисли о томе како да што више згрне у своје руке. Тај мамон је њему заменио Бога. Ти, међутим, ако је до труда – труди се, али немој да те мори зла брига. Очекуј сваки успех од Бога и у Његове руке се предај. Све што доживиш примај као дар из Господње руке и у чврстој нади очекуј продужење Његове милости. Ако Бог xoћe од свег богаташевог имања у једној минути може да не остане ништа. Све је пролазно као прах. Зар онда због тога мучити себе? Не брините се!“[1]

[1] https://svetosavlje.org/misli-za-svaki-dan-u-godini/24/

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 26 јул 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 138 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.