header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Критички одговор патријарха александријског патријарху Порфирију
Критички одговор патријарха александријског патријарху Порфирију Штампај Е-пошта
петак, 28 јул 2023

 Патријарх Александријски Теодор одговорио је на апел Патријарха српског Порфирија поводом хапшења намесника Кијево-печерске лавре (овде:).

Како се наводи на сајту Александријске патријаршије, патријарх Теодор је напоменуо да се залаже за људска права, али само „ако уважава и поштује законе своје земље, као и права својих суграђана“.

Међутим, каже он, „нашој Александријској патријаршији дуго не да мира познати случај незаконитог упада Руске Цркве у границе садашње патријаршијске јурисдикције“.

Упоређујући акције РПЦ на стварању егзархата у Африци са поступцима „вукова који распуђују стадо“, Патријарх александријски је упитао Патријарха српског зашто ћути и не показује исту осетљивост православним хришћанима Африке, које је „московска патријаршија духовно затровала“ .

Поглавар Александријске цркве је такође истакао да је патријарх српски у свом писму поменуо Украјину, „захваћену пламеном“, не наводећи „кривца овог агресивног рата против православног народа“.

 „Наша руска православна браћа намерно цепају нерукотворени хитон Исуса Христа, додајући отров у Друго-престону Александријску Цркву, која је донела корист Руској Цркви обезбеђивањем њеног аутокефалног статуса“, ​​написао је александријски патријарх.

 „Ценимо осетљивост Ваше Патријаршијске савести за богомдано начело правде и очекујемо да одмах осудите ове неканонске и неетичке поступке, усрдно се молећи да се овакви антихришћански и антиклерикални поступци браће са севера убудуће неће се претворити не само у фиктивне оптужбе за вас, већ и у драматичне последице по целу Православну Цркву“, написао је патријарх Теодор.

Превод и приређивање: "Борба за веру"

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( петак, 28 јул 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 14 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.