header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Патријарх Кирил одговорио на критике архиепископа Виктора Арцизског
Патријарх Кирил одговорио на критике архиепископа Виктора Арцизског Штампај Е-пошта
четвртак, 03 август 2023

 Оптужбе и замерке које сте изнели на рачун мене и моје браће која су учествовала на Архијерејском саветовању, изгледају, најблаже речено, неосноване и неправедне. Селективан приступ чињеницама у таквим ситуацијама је потпуно неприкладан.

Рушење цркава, погибија и страдање цивилног становништва почело је пре девет година у Донбасу. Од тада се пуноћа Руске Цркве моли за све погинуле, за оне који су током сукоба изгубили рођаке и пријатеље и за оне који су остали без крова над главом. Сва пуноћа Руске Цркве тугује над сваком порушеном или погаженом светињом. Свих ових година давали смо све од себе да помогнемо потребитима и жртвама, без обзира на њихову веру, националност и политичка уверења. Пре свега, о томе је било речи на Архијерејском саветовању, које је, уједно, потврдило верност нашег епископата канонским основама Цркве.

У тешким временима за светско Православље, Руска Црква остаје у јединству са Помесним Црквама и православним архијерејима који се нису поклонили ни звери ни лику њезином (Откр. 20,4), који су остали верни Речи Божијој, Светом Предању, канонима и архијерејској заклетви. Као предстојатељ, на богослужењима непрестано помиње Његову Светост Православне Патријархе, Његово Блаженство Архиепископе и Митрополите. Веома сам захвалан онима од њих који заједно са мном отворено говоре у прилог страдалној Украјинској Православној Цркви.

Добро разумем тешкоће архипастира и свештенства канонске Украјинске Цркве, која сада живи у таквим условима када обична честитка или саучешће постаје разлог за покретање кривичног поступка. Из тог разлога, не могу вам рећи много у овом писму.

Црква Божија је изграђена на стени Христове љубави и верујемо да је врата пакла неће надвладати (Матеј 16,18). Али сви ми, њене слуге, треба да носимо бремена једни другима (Гал. 6, 2), ходимо пажљиво, не као безумни, него као мудри, ... јер су дани зли (Еф. 5, 15-16) – и не давати повода тражећи изговор (2. Кор. 11,11) да неопрезним јавним изјавама не повреди Цркву.

 

 

 

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.