header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Западна „зелена агенда“ је манипулација, на Земљи је 200.000 година било много топлије него сада
Западна „зелена агенда“ је манипулација, на Земљи је 200.000 година било много топлије него сада Штампај Е-пошта
недеља, 06 август 2023

 МОСКОВСКИ КЛИМАТОЛОГ АЛЕКСАНДАР ЛОСЕВ: А И БИЛО ЈЕ 5-8 ПУТА ВИШЕ УГЉЕНДИОКСИДА

   Други летњи месец донео је три светска рекорда одједном.

Трећи јули је назван „најтоплијим даном на Земљи“. Просечна температура на површини планете по први пут је премашила 17 степени: +17,01 °Ц.

Четвртог јула - нови максимум: +17,18 °Ц.

Потом је 6. јул био означен као најтоплији дан на свету: + 17,23 ° Ц!

„Јули ће вероватно бити најтоплији месец у историји“, изјавио је климатолог Карстен Хауштајн са Универзитета у Лајпцигу.

Западни климатолози хорски тврде да је за ненормалне врућине крив, наравно, човек због сагоревања превише нафте, гаса, угља јер угљен-диоксид одлази у атмосферу, стварајући ефекат стаклене баште на Земљи. Отуда наводно и глобално загревање.

„Климатске промене измичу контроли. Мислим да идемо у катастрофалну ситуацију“, изјавио је генерални секретар УН Антонио Гутереш.

Још категоричнија је климатолог са Империјал колеџа у Лондону Фридерика Ото, шефица и координаторка пројекта Climate Prediction.net: „Ово је смртна пресуда за људе и екосистеме!“

- Не журите са катастофизмима! – упозорава климатолог Александар Лосев, члан председништва руског Савета за спољну и одбрамбену политику. - Страшне приче температурним рекордима у јуну и јулу су - лукављење. Глобални температурни просеци и рекорди се утврђују тек од 1979. године, када је почело сателитско праћење времена на планети. Све то траје, дакле, само  44 године, а наша планета постоји 4,54 милијарде година.

Упитан шта је било са „рекордима“ у дубини векова, Лосев је рекао:

- Понешто се зна. Периоди застрашујућих врућина и суша огледају се и у древним митовима о Фаетону и Хелиосовим кочијама које спаљују земљу, о Деметри и Персефони, у споменицима сумеро-акадског краљевства и древног Египта и кинеског царства Танг. Државу и цивилизацију Маја уништиле су суше. Али, човечанство је преживело.

Лосев додатно указује и упозорава:

– Они који нас плаше фаталним загревањем и климатском катаклизмом покушавају да потпуно забране фосилна угљоводонична горива (нафту, гас, угаљ),  да реализују своју „зелену агенду“ за трансформацију светске економије јер желе да преко тога Сједињеним Државама потчине човечанство. Ја не верујем у глобално загревање, али не само ја. Бивши амерички председник Трамп, не из ведра неба, назвао је то глобалном преваром. Ослањао се на налазе научника. И извео Америку из Париског споразума о клими. Демократа Бајден је, дошавши у Белу кућу, првог дана мандата вратио Сједињене Државе  у Париски споразум.

 - Бајден је од оних који много говори о „свођењу угљендиоксида на нулу“, „декарбонизацији привреде“ и алтернативној енергији. А САД су, према подацима Евростата, прошле године постале водећи извозник нафте у земље ЕУ, истиснувши Русију са првог места. У децембру 2022-ге је 18% увоза нафте у ЕУ долазило из САД. Други највећи добављач црног злата је Норвешка са 17%. Удео Русије је пао са 31% у јануару прошле године на 4% у децембру.

- Такође, под притиском Вашингтона, Европска унија је нагло смањила и увоз руског природног гаса. Са 31% у првом кварталу прошле године на 19% у децембру. Место Русије заузела је Норвешка. САД су постале други највећи извозник гаса у Европску унију - 20%. За Сједињене Државе климатска агенда је нови начин да одрже и прошире свој утицај и моћ у свету. Агресивним наметањем „зелених пројеката“ и „зелених кредита“ другим земљама, смањењем њихове традиционалне индустрије, Америка ће кочити развој свих осталих држава. Борба против „глобалног загревања“ је инструмент притиска САД на Кину, која је постала индустријски центар света, а и на Русију као светског снабдевача енергентима.

Лосев категорички тврди: „Нема глобалног загревања! Постоје циклична климатска колебања. Топли и хладни периоди се стално смењују. На пример, пре 720 - 630 милиона година, током такозване криогеније, цела Земља је била прекривена ледом - од полова до екватора. А пре 55 милиона година, на крају палеоцена, напротив, планета се загрејала до температурних максимума, много виших од садашњих. То прегревање је трајало 200 хиљада година. Садржај угљен-диоксида у атмосфери тада је био 5-8 пута већи него сада. А тада није било ни нафте ни индустрије. Чак су и диносауруси већ били изумрли, а мали сисари су тек били почели да освајају свет.

- Наша цивилизација, како наглашава, има велику срећу јер живимо у међуглацијалном периоду – у релативно малом периоду „одмрзавања“ по геолошким стандардима између колосалних ледених доба. Претходни је трајао 100 хиљада година и завршио се буквално пре 10 - 12 хиљада година. Када говоримо да се Волга улива у Каспијско море, морамо разумети да је током последњег леденог доба Каспијско море већ постојало, али ни Волга ни река Москва нису текле. Руска равница била је под ледом дебљине преко километра.

Лосев објашњава: „Бројна мала ледена доба и климатски оптимуми пратили су људску цивилизацију од антике до данас. Међупериоди су трајали по 10 - 30 хиљада година. Остаје нам само да се надамо да следеће ледено доба неће скоро доћи. Нашој цивилизацији је остало још неколико хиљада година. Али, вероватноћа почетка следећег малог леденог доба је веома висока до 2030. године. Због смањења сунчеве активности. Задатак човечанства је да буде у стању да контролише климу, да створи приступачне, јефтине изворе енергије како би преживело када садашње загревање буде замењено хлађењем.

Нажалост, метеоролози, ни уз помоћ сателита и суперкомпјутера, још дуго неће бити у стању да предвиде природне појаве. Не постоји чак ни тачан модел атмосфере. Куда се пењемо са „глобалним загревањем“ и покушајима да се боримо против њега, ако не разумемо у потпуности ни шта је клима. И како најважније процесе предвидети.

 Још увек не можемо да управљамо глобалним загревањем на планети. Сваки моћни вулкан може да емитује више угљен-диоксида (ЦО2) у атмосферу него цела светска индустрија. Уосталом, гас стаклене баште није само ЦО2, већ су то и метан и водена пара. До 70 одсто ефекта стаклене баште стварају, иначе, пара и облаци.

Шта су онда разлози за ненормалне врућине овог лета, ако негирате глобално загревање?

 – Светска метеоролошка организација (СМО) је 4. јула објавила почетак Ел Ниња у тропском Тихом океану. Ел Нињо је моћан природни феномен који изазива повећање температуре површинског слоја Тихог океана код обала Перуа, што доводи до промене атмосферских и океанских струја које у различитим деловима света изазивају јаке суеа и снажне пљускове, урагане, поплаве, шумске пожаре и велика колебања у температурама у различитим деловима планете. Све оно што управо сада видимо. Део Америке, Европе и Кине муче врућине. Грчка гори. А Индија и Јужна Кореја не знају шта ће од пљускова.

Ел Нињо се поново појавио први пут после седам година, што је претпоставка за вероватно нагли пораст глобалних температура. Утицај на глобалне температуре обично се јавља у року од годину дана од његовог настанка, тако да ће вероватно бити најуочљивији 2024-те. Ел Нињо нема везе да деловањем човека. Моћне фазе Ел Ниња забележене су 1790 - 1793, 1828, 1876 - 1878, 1891, 1925 - 1926, 1982 - 1983, када се глобално загревање није ни помињало. Његова "посета" 1997 - 1998 однела је око 23 хиљаде живота и коштала светску економију 5 - 7% глобалног БДП-а у наредних неколико година!

Топли Ел Нињо и хладна Ла Ниња главни су природни покретачи климатског система Земље. Утичу на температуру, падавине, циклоне и антициклоне, океанске струје и ветрове широм планете. Али, и планета и човек ће преживети. Сигурно.

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: "Факти"

 

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 06 август 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.