header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Ирит - Лотова жена претворена у слан камен, стоји до дан данас!
Ирит - Лотова жена претворена у слан камен, стоји до дан данас! Штампај Е-пошта
понедељак, 07 август 2023

 Књига Постања описује градове Содому и Гомору, који су живели на „Јорданском тргу“ (област у долини Јордана близу Мртвог мора) и чији су становници водили посебно покварен и окрутан начин живота, изазивајући Бога да пошаље два анђелa да „преобразе“ градове и све њихове становнике.

Лот, Аврамов нећак, био је један од људи који су живели у Содоми. Анђели су послати да спасу Лота и његову породицу, која је укључивала његову жену, ћерке, зетове и унуке, ноћ пре него што је град уништен.

Лотови зетови су се смејали упозорењима анђела о предстојећој катастрофи и одлучили су да остану у граду са својим женама и синовима. Док су Лота, његову жену и њихове две неудате ћерке анђели силом уклонили из града након одлагања и одбијања да добровољно побегну.
Анђели су им рекли да беже из јаруге у планину да сачувају животе, не осврћући се. Лот, његова жена и њихове ћерке су побегле у град Зохар уз дозволу анђела, и њихови животи су спасени.

Али онда се дешава нешто веома занимљиво и чудно: супротно упозорењима анђела, Лотова жена се осврће и постаје „слани камен“.

Лотова жена, Ирит, била је из локалне породице људи из Содоме. Иритино понашање, за разлику од њеног мужа Лота, било је корумпирано и окрутно као и осталих мештана.

Чак и када је Лот ризиковао свој живот и молио анђеле да остану у његовој кући, он је сам бринуо о њиховим потребама, без помоћи своје жене, која је злим оком видела чин гостопримства, због закона Содоме и Гоморе, сваки чин љубазности и помагања другима сматран је тешким злочином.

Шта је довело до тога да се претвори у со?

Била је кажњена сољу јер је згрешила сољу: када је Лот угостио анђеле у свом дому, замолио је своју жену да им донесе мало соли. Уместо да сарађује са гостопримством свог мужа, постала је лукава и искористила његов захтев да шири гласине о тешком „греху“ почињеном у њеном дому. Шта је тачно урадила? Отишла је код свих њених комшија и тражила со "за госте", а када су комшије сазнале да имају стране госте, сви су се окупили око куће да их малтретирају и да им нашкоде.

СО И НОВАЦ

Према Мудрацима, Rabban Yochanan ben Zakkai је једном напустио Јерусалим након што је Храм био уништен и видео сиромашну жену како пребира јечам из измета магараца.

Угледавши тугу ћерке великог богаташа, Rabban Yochanan је био збуњен и упитао је: "Кћери моја, власништво куће твог оца, где је нестало?!"

„Али зар Ви не знате причу која је прихваћена устима Јерусалимског народа, „со богатства – нестала?“ одговорила је.

Она је одговорила да је у Јерусалиму обичај да се каже да је 'конзерванс' новца добротворно давање: као што се со користи као конзерванс за храну која се неће покварити, тако када човеку недостаје новца за добротворне сврхе, он чува и осигурава његов новац.

Односно, наговестила је Rabban Yochanan-у да су велика дела доброчинства и доброте њеног богатог и човекољубивог оца била мања него што је он могао дати, па тако његово богатство није сачувано, а она је постала сиромашна.

Ова прича и пословица осветлиле су „со“ којом је Лотова жена згрешила:

Лотова жена, као и остали становници Содоме, није желела да јој се одузме било шта од њене имовине и власти у корист других, чак ни ситна и веома јефтина ствар као што је со. Људи из Содоме веровали су да ће на тај начин моћи да задрже сву своју имовину за себе. Међутим, показало се да је њихов размажен и лош однос имао супротан ефекат, а сва њихова имовина је због њихове суровости и себичности била осуђена на уништење.

Само као жена Лота, нећака нашег претка Авраама, добила је право на спасење. Али само под једним условом: да буде награђена за Содомину екстремну и злу посесивност. Као резултат тога, анђели су јој рекли да заборави сву своју имовину, имовину која је још увек била у разврату и да је се одрекне; ако би положила испит и изабрала пут одустајања и саосећања, била би спасена.

Нажалост, чак и за време метежа и разарања, када је цео град разорен и само она и њена породица спасени, Лотова жена је наставила да иде злим путем народа Содоме и није престајала да оплакује свој губитак.

Као резултат тога, кажњена је сољу, у степену супротном од мере: ко год да је мислио да ће она бринути само о себи и тако сачувати своје богатство по сваку цену без обзира на друге, олуја је претворила у грумен соли и постала је потпуни конзерванс, а од ње саме и од свега њеног имања ништа није остало.

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Превод и припрема: НИКО ИСХС + NIKA

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 07 август 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 20 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.