header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Дигитализација Руса у сенци СВО
Дигитализација Руса у сенци СВО Штампај Е-пошта
субота, 12 август 2023

  Дигитални мулти-пасош у паметном телефону:

Шадајев убедио Путина да изда декрет о виртуелној биометријској личној карти

Противници дигиталног концентрационог логора и бројчане идентификације људи нису стигли да удахну прошлог лета, када је Влада најавила отказивање планова за увођење више пута најављиваних електронских личних карата (у облику пластичне картице са чипом + апликација у паметном телефону у виду QR-кода), као што су нас на састанку у Влади министар Шадајев и председник Русије запрепастили враћањем свих ових планова.

Са чиповима нам је очигледно још увек тешко, па су дигитализатори одлучили да се ограниче на QR-код који је већ тестиран у цовид временима у телефону и апликацији – у ствари, ово ће бити нови биометријски електронски пасош. Владимир Путин се сложио да одговарајућа уредба треба да буде издата пре 1. маја, поготово што нова „безбедна“ технологија такође више не поставља питања за ФСБ. Тако једноставно и непретенциозно, паралелно са ширењем употребе биометрије (и изједначавањем биометријске идентификације са пасошем држављанина Руске Федерације), Русе ће водити у „врли нови свет“.

Председник Русије је дан раније подржао предлог министра дигиталног развоја Максута Шадајева о експерименту коришћења дигиталне личне карте на паметном телефону уместо папирног пасоша. Електронски биометријски пасош сада може да се демонстрира онима који су положили биометрију на јавним службама, или у склопу добијања новог пасоша (у свим овим случајевима, осим ако не постоји посебно писмено одбијање грађанина, иде фотографија његовог лица у базу података ЕБС).

 „Неразумно је стално тражити од грађанина оригинални папирни пасош. Ми смо развили такву технологију, она функционише једноставно: на свој паметни телефон учитате фотографију из биометријског (страног пасоша – прим. аут.) пасоша, затим се за вас генерише КР код који ви презентујете. Сходно томе, из мобилне апликације јавних сервиса, или ваше године или пуно име се такође проверава путем QR-код. Ово ће нам помоћи да користимо паметни телефон у свакодневним ситуацијама уместо оригиналног пасоша. Технологија је у потпуности усклађена са ФСБ-ом, мислим да је време да се вратимо на питање њене легализације и масовне имплементације.

Како бисмо дали снажан подстрек нашем раду, морамо наравно да вас замолимо да донесете Уредбу којом ће се утврдити могућа употреба таквог дигиталног ИД-а на паметном телефону. Не поништавамо пасош, али у већини случајева можете да користите свој паметни телефон“, рекао је министар Шадајев Путину.

 „Што пре, то боље“, одговорио је Путин, додајући да би грађани такође требало да имају могућност да наруче Fan ID на даљину преко свог паметног телефона како би присуствовали фудбалу.

Није случајно што је Савезни закон о проширењу употребе и прикупљања биометрије, усвојен крајем 2022. године, упркос масовним протестима грађана и друштвених активиста, унео клаузулу о изједначавању биометријске идентификације са предочењем пасоша. Сада видимо да ће дигитализатори наставити да одбијају пластичне картице и подстичу грађане на то. Није случајно да је главни банкар Руске Федерације Герман Греф одавно изразио своје снове о преласку са картица на медије ближе људском телу, неодвојиво од њега. Још 2016. године причао је о скорој услузи купаца Сбера на биометрији, плаћању по лицу итд. И поновио је тезе глобалиста већ 2021. године, наводећи да се банковне картице напуштају „природно“, прелазећи на лично или на „дигиталне картице“, плаћајући све преко НФЦ чипа у паметном телефону или помоћу QR-кода. Имајте на уму да су све ове „иновације“ из исте серије ближе телу, директно људском телу. А виртуелна картица у паметном телефону, ако наставимо ову логику, такође је крајње непоуздана, зар није боље да је „безбедно заштитите“ тако што ћете је убацити у радио чип са истом НФЦ функцијом и уградити овај чип? Све зарад наше удобности, удобности и потпуне безбедности…

Генерално, логика је јасна. Или само скенирајте своје лице пре сваке уплате, оно ће постати картица и кључ од личне карте особе у „светлој“ биометријској будућности. Сада за то има све више законских предуслова.

Такође, не би било наодмет приметити да је недавно у Врховном суду изгубљена парница о незаконитости увођења Фан ИД-а на утакмицама Премијер лиге. Дакле, и поред тога што је Влада до сада одбијала да уведе биометријски пасош-чип у облику пластичне картице, нови облик личне карте је, заправо, већ уведен. Православна и патриотска јавност ће сигурно наставити да пружа отпор концентрационом логору. Али цело цивилно друштво Русије требало би озбиљно да размисли о томе. Сви они који данас активно користе апликације државних услуга и, на пример, mos.ru на својим телефонима, имајте на уму: сутра ће од вас бити затражена обавезна биометријска идентификација, добићете QR-код и свака ваша значајна акција биће као под микроскопом на неуронској мрежи. А онда ће тражити приступ вашем телу на исти начин. Доња страна електронског „раја” већ почиње да се показује, лишавајући многе могућности да гледају фудбал на стадионима без биометрије. А ово је само почетак.

 

Превод и приређивање: "Борба за веру"

Извор: РИА Катюша

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( субота, 12 август 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.