header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Како се понашати када неко око нас псује Бога?
Како се понашати када неко око нас псује Бога? Штампај Е-пошта
среда, 16 август 2023

 Често се налазимо у ситуацији када људи око нас свесно или несвесно псују, псују чак и Самог Бога, Мајку Божију. Како се понашати у таквим ситуацијама? Свети Пајсије Светогорац даје савет који нам може помоћи да исправно расудимо.

Ако дрзак човек псује и хулу, боље се прави као да си заузет, да га не чујеш и само се моли. Јер ако схвати да обраћаш пажњу на њега, неће престати да псује. Тако ћеш ти постати узрок његовог демонског стања. Али када псује човек који није дрзак, који има истанчану савест, а то чини само из рђаве навике, можеш нешто да му кажеш. А ако је савестан, али уз то и горд, буди опрезан. Не говори с њим строго, већ колико можеш кротко и са састрадавањем. Шта каже авва Исаак? Оне који се придржавају учења противном твоме, разобличуј снагом својих врлина, а не уверљивошћу својих речи. Кротошћу и сталоженошћу својих уста присили бестидност непокорних да заћути. Разобличуј неуздржане племенитошћу сопственог живота, а оне који имају бестидна чула – уздржаношћу својих очију“.[1]

[1] Старац Пајсије Светогорац, том 2, Духовно буђење, стр. 62., Врање 2009.

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 17 август 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.