header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Јеромонах Дамаскин Светогорац: Ми смо јуродиви Христа ради
Јеромонах Дамаскин Светогорац: Ми смо јуродиви Христа ради Штампај Е-пошта
петак, 18 август 2023

 Апостол Павле говори хришћанима: „Ми смо јуродиви Христа ради“ (1Кор.4:10), и: „Ми ум Христов имамо“ (1Кор.2:16). А кад каже „ми“ то изгледа као да каже „ми Апостоли“ (хришћани), јер на другом месту Апостол заповеда хришћанима да подражавају њему самом и другим Апостолима и овако каже:

„Заповедамо вам, браћо, у име Господа нашег Исуса Христа, да се ви одвајате од сваког брата, који ходи неуредно, а не по предању, које примише од нас. Јер сами знате, како вам ваља подражавати нама, јер нисмо ходили неуредно код вас, нити забадава хлеб једосмо код кога, него у труду и подвигу, ноћ и дан делајући, да не отежамо никоме од вас: не као да немамо власти, него да себе дамо за пример вама, да би подражавали нама. Јер кад смо били код вас, ово смо завештавали вама: да ако неко неће да ради, нека и не једе“ (2Сол.3:6-10).

 И опет Апостол заповеда хришћанима да подражавају њему самом и Христу: „Будите подражатељи мени као и ја Христу“, а то другим речима говори ово: ми смо дужни да будемо јуродиви Христа ради.

А каква је награда за јуродство Христа ради, то указује Апостол и говори: „Ми ум Христов имамо“ (1Кор.2:16). Али кажи нам, Апостоле, на кога мислиш кад кажеш „ми“? И Апостол одговара: сви ми јуродиви Христа ради, сви ми смо се одрекли од свог ума и разума и своје воље и прихватили смо ум Христов и тако: „ми ум Христов имамо“. Јер ко се није одрекао свог ума и разума и своје воље, тај не може имати ум Христов и тај не може бити јуродив Христа ради, него тај је стварно глуп и луд. И то потврђује Апостол овим речима: „(људи) говорећи (за себе), да су мудри, оглупише (и полудеше)“ (Рим.1:22). То значи: ко сматра себе да је мудар и не одрекне се свог ума и разума и своје воље и не прихвати ум Христов, тај обавезно постаје глуп и луд.

Кад су једном питали старца Тадеја за неке хришћане у Цркви који се праве луди Христа ради, да ли су они луди Христа ради или су стварно луди? Старац је одговорио: „Oни су стварно луди, јер у данашње време нема потребе да се правиш луд Христа ради, него само живи побожно и исповедај веру и други ће те правити лудим“, тј. други ће говорити за тебе да си луд. А раније је било потребе за тим и Бог је слао Своје свете Јуродивце, као што је свети Андреј Јуродиви и други, да се праве јуродиви Христа ради да би показали хришћанима, да без подвига јуродства нико се неће спасити и да се спашавају једино јуродиви Христа ради.

Али ми видимо данас да су људи стварно луди као што је прорекао преп. Антоније Велики: „У последње време људи ће бити луди, па кад виде некога да није луд, они ће му рећи: ти си луд, - јер није сличан њима“. Тј. ко има ум Христов, тај је мудар пред Богом, а луд је пред људима и зато га људи сматрају лудим, а у ствари они сами су глупи и луди као што је проречено за последње време.

Прави хришћани суде свету и анђелима

Апостол Павле говори хришћанима: „Не знате ли, да ће свети (хришћани) судити свету? Па ако ће се кроз вас судити свету, зар сте недостојни малих судишта. Не знате ли, да ћемо анђелима судити, а камоли житејске спорове (обичне спорове у животу људи)“ (1Кор.6:2-3)? Апостол ово говори свим светим хришћанима, да ће они судити свету и анђелима, а камоли да не суде обичне спорове у животу. А који су то свети хришћани, који ће судити свету и анђелима? То су јуродиви Христа ради, они ће судити свету и анђелима, јер они имају ум Христов. А лажни хришћани, који нису јуродиви Христа ради и који немају ум Христов, они нити могу да воде Цркву нити могу да суде у Цркви, макар они били епископи и свештеници, они не могу да воде и суде у Цркви. Док обични мирјани, који су јуродиви Христа ради и имају ум Христов, они могу да воде и суде у Цркви, јер они ће судити свету и анђелима.

И ту се одмах показује да велика већина данашњих епископа, свештеника и мирјана не може да води и суди у Цркви, јер већином нису јуродиви Христа ради и немају ум Христов. Њима опет говори апостол Павле: „На срамоту вама говорим: зар нема међу вама ниједан мудар, који може расудити међу браћом својом“ (1Кор.6:5)? То јест, зар нема међу вама ни један јуродив Христа ради, који има ум Христов и који је довољно мудар и искусан да може да пресуди све спорове у Цркви.

 

Обавезно треба судити у Цркви

Ту је решење и заповести Спаситеља: „Не судите, да вам се не суди“ (Мт.7:1), коју заповест много данас спомињу безаконици и јеретици. Али Спаситељ јасно говори да лицемер не би требао да суди у Цркви и каже овако: „Лицемере, извади прво брвно из ока твога, и тада ћеш видети да извадиш трун из ока брата твога“ (Мт.7:5). А лицемер је сваки хришћанин, који није јуродив Христа ради и није се одрекао свога ума и разума и своје воље и нема ум Христов, па зато и не може да суди у Цркви. А „брвно у оку“ је страсна склоност ка суђењу – тако тумаче свети Оци, јер лицемер не би требао да суди у Цркви, јер он нема ум Христов. Насупрот томе, ко је јуродив Христа ради и има ум Христов, тај обавезно треба да суди у Цркви као што говори апостол Павле: „Не знате ли, да ће свети (хришћани) судити свету?... Не знате ли, да ћемо анђелима судити, а камоли житејске спорове (обичне спорове у животу људи)“.

Обавезно треба судити и осуђивати данашње безакоње у Цркви, јер кад не судимо и не осуђујемо безакоње, тада ми отворено или прећутно подржавамо безакоње и тада саучествујемо у безакоњу, и тада ми сами себе осуђујемо и нема потребе да се суди нама, јер ми смо сами себе осудили за саучешће у безакоњу и нама ће Господ рећи: „Не познајем вас, откуда сте: одступите од Мене, сви који чините неправду“ (Лк.13:27).

Нема данас јуродивих Христа ради

Данас готово да нема у Цркви јуродивих Христа ради. Ево, да размотримо познати догађај, који је објављен и има видео снимак на интернету, а то је путовање у Рим 36 свештеника на челу са епископом из Шабачко-Ваљевске епархије Лаврентијем, који су се поклонили папи римском и кардиналу Степинцу. Имена свештеника стоје на сајту fbreporter. Од тих 36 свештеника само се један стари шабачки прота јавно покајао, док остали нису имали јавно покајање и нису се покајали. Нико од тих свештеника на челу са епископом није био јуродив Христа ради и није имао ум Христов, и мада је свет њима тапшао и хвалио их и добро их потплаћивао, и мада су они за свет били мудри, ипак за Бога они су били глупи и луди. И треба њима поставити питање: да ли би они смели да се поклоне папи и кардиналу у време православних царева и кнезова? Јер раније су православни цареви и кнезови чували Православље, а данас безаконици и јеретици користе ово време безвлашћа да би слободно чинили безакоње.

И што је још горе, што се у тој епархији нису нашли јуродиви Христа ради, који би позвали те свештенике на покајање, него је испало да је цела та епархија – јеретичка епархија. Јер ако народ не позива епископа и свештенике на покајање, онда народ прихвата све њихове грехе и саучествује у њиховим гресима. Није боље стање ни у другим епархијама, и садашњи хришћани нису јуродиви Христа ради и немају ум Христов.

Како је то могло да прође без икаквог суда и позива на покајање у Православној Цркви поклоњење епископа и 36 свештеника папи римском и Степинцу? Није то могло да прође у Православној Цркви са православном организацијом и црквеним судом, него ту нема црквеног суда и нема коме да се поденсе тужба због црквеног преступа и безакоња. Мада би они по Канонима Цркве сви требали да буду рашчињени.

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 18 август 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.