header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Ватикан рачуна на то да ће рат бити повод за спровођење „новог дијалога“ између „свих цркава“
Ватикан рачуна на то да ће рат бити повод за спровођење „новог дијалога“ између „свих цркава“ Штампај Е-пошта
уторак, 22 август 2023

 „Ко зна да ли овај рат (између Украјине и Русије) неће бити повод за нови дијалог између цркава, свих цркава“, рекао је кардинал Матео Зупи, папин изасланик за нагодбу у Украјини у интервјуу за издање (https://www.ilsussidiario.net/news/) Il Sussidiario.

Он је изразио наду да ће православне цркве „моћи да буду инструмент миротворства и да пронађу путеве за дијалог“.

Коментар „Правблога“:

Језуитски стил формулације омогућава да се Зупијеве речи тумаче на различите начине.

На пример, неки стручњаци у кардиналовој изјави виде наговештај преформатирања односа између Цариграда и Руске Православне Цркве.

Ближи смо другој процени, која се фокусира на украјинске црквене реалности. У земљи се улажу озбиљни напори да се УПЦ „угура“ у „ПЦУ“. И, по свему судећи, Ватикан рачуна на то да ће се у условима рата на овом пољу ипак постићи успех. Наиме, обезбеђени су услови за тотално католичење Украјине. Које ће се одвијати у оквиру „новог дијалога цркава“, што је у стварности формирање јединствене унијатске структуре засноване на УГКЦ, „ПЦУ“ и деловима УПЦ који су се спојили у структуру Думенка.

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 22 август 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.