header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Реанимација црногорског раскола - припрема Фанара за притисак на СПЦ?
Реанимација црногорског раскола - припрема Фанара за притисак на СПЦ? Штампај Е-пошта
понедељак, 04 септембар 2023

 Црногорски медији преносе (https://www.portalanalitika.mer) да је 3. септембра 2023. године на Цетињу одржан сабор „Црногорске аутокефалне православне цркве“ који је окупио око 200 учесника и послао „на починак“ њеног поглавара „митрополита“ Михаила Дедејића. Уместо њега за „предстојника” ЦАПЦ изабран је „епископ” Борис Бојовић.

          Разлози за смену 84-годишњег Дедејића нису само у његовим годинама. Расколници су оптужили свог бившег поглавара да покушава да успостави везе са „Православном руском црквом“, која „подржава рат Руске Федерације против Украјине“. Поред тога, личност Дедеића, кога је константинопољски патријарх Вартоломеј разчинио, служила је као препрека за обнављање комуникације између ЦАПЦ и Фанара.

Занимљиво, Бојовић има око 40 година. Богословско образовање стекао (https://t.me/ruserbia/15616) је у УПЦ КП, где се замонашио и примио „чин“ архимандрита (2016). Његов рођак Кирил је епископ буеносајрески, јужно-средњоамерички Српске православне цркве.

Дедеић није признао одлуку већа. Али мало је вероватно да ће имати снаге и ресурса да настави борбу за утицај у ЦАПЦ (баш као што је то учинио Филарет Денисенко први пут након стварања ПЦУ). Саопштава се и да други црногорски „јерарх“ Симеон (Минихофер) још није одлучио да ли ће се ујединити са Бојовићем или ће остати са Дедејићем.

Бојовићеви непосредни планови укључују формирање митрополитског савета и обнављање рада „синода“. Расколници ће усвојити нову повељу (тренутно је њихова „црква“ регистрована као јавна организација) и тражити признање ЦАПЦ од Константинопољске патријаршије.

Осим тога, нови поглавар ЦАПЦ намерава да се придружи Европском и Светском савету цркава. Бојовић је најавио и формирање стручног тима, у коме ће бити представници дијаспоре, који ће ЦАПЦ „вратити” права на црквену имовину, као и помоћ у регистрацији њених нових заједница. Сви ови кораци се планирају предузети под маском „обезбеђивања“ верских слобода.

+ + +

Кратак коментар:

Што се тиче могућег учешћа Фанара у овом процесу, формалне препреке за то у личности Дедеића су отклоњене. У очима Вартоломеја, „духовне” везе између Бојовића и Филарета после „рехабилитације” овог потоњег више нису проблем, и треба се припремати за нове демарше Фанара, укључујући и притисак на Српску Цркву по украјинском питању. Борба за чистоту Православља на Балкану се наставља.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Извор: "Правблог.ср"

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 05 септембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 43 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.