header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАЗНИЦИ arrow Митрополит запорошки и мелитопољски Лука: Како би данас пресудили Светом Јовану
Митрополит запорошки и мелитопољски Лука: Како би данас пресудили Светом Јовану Штампај Е-пошта
понедељак, 11 септембар 2023

 Христос је међу нама, драги моји читаоци!

Светог Јована Крститеља и Претечу би данас првог деканонизовали.

Сви знају причу о томе како је страдао Пророк Јован Крститељ, шта је био разлог његовог убиства и како је оно извршено. Не знам какве проповеди држе представници тзв. „либералне теологије“, на тему Усековања главе Јована Крститеља, али претпостављам да ако су поштени према себи и према свом стаду, онда ће морати да обличе Јована за мрачњаштво и мржњу према људима.

Не сумњам да би, ако би се догађаји из еванђеља повезани са смрћу Јована Крститеља догодили у наше време, он, у најмању руку, био суђен „за подстицање мржње на верској или родној основи“. Свети Јован би био затворен зато што се усудио да се јавно побуни против „људских права и слобода“, „због хуљења на слободне односе“, што „нема љубави према људима“, што на свој начин „сујеверје и културна заосталост“ нису могли да прихвате привлачење Ирода и Иродијаде, а није имао довољно такта, пажње, емпатије за овај слатки пар милих људи. На суђењу би се обавезно прочитали закључци религиозне експертизе специјалиста (плаћених и прожетих мржњом према Светитељу) из области божанских закона, у којима би се убедљиво показала сва погрешност пресуда Јована Пророка.

Књижевник у мантији, са предметима култа, научним титулама и звањима, менторским тоном поучавао би Светог Пророка да Бог позива људе само на једно – љубав. А како ће се та „љубав“ остварити (у виду истополних бракова, инцеста, педофилије, зоофилије или на неки други начин) није битно. Књижевник би доказао судијама да Јован у ствари није пророк, већ верски екстремиста и секташ.

Али мислим да још мало и човечанство имати нову „књигу над књигама“, по којој ће се од људи тражити да провере своје животе. Вештачка интелигенција, која „упија” сву мудрост „Библије”, „Корана”, „Веда”, „Авесте”, „Упанишада”, „Танаха”, „Египатске и тибетанске књиге мртвих”, „Тао Тсанга”, „Трипитака” , „Капитал” (К. Маркс), производи Лењина-Стаљина, „Кабале”, „Кама Сутра”, „Декларација људских права”, „Права потрошача”, као и „Приче народа света“, даће нам нови синтетизовани „свети текст“ на који ће сви морати да се угледају.

Тада ће, вероватно, бити затражено не само да променимо богослужбени календар, већ и да генерално преиспитамо појам Бога, светости и спасења душе. У овом случају, Свети Јован Крститељ ће бити први деканонизован, с обзиром на све наведено. Али у међувремену, хвала Богу, још увек имамо прилику да отворено прослављамо Светог Пророка и од њега учимо како да и до смрти останемо верни заповестима Божијим, упркос свим претњама.

Превод и приређивање: "Борба за веру"

Извор: https://t.me/Lekarzp/1433

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 11 септембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.