header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Јеромонах Дамаскин Светогорац: Како православни да побеђују у рату
Јеромонах Дамаскин Светогорац: Како православни да побеђују у рату Штампај Е-пошта
понедељак, 25 септембар 2023

 У рату се побеђује пре на молитви, него на бојном пољу

         Како православни да побеђују у рату? То је указано у Предању Цркве и за пример јасно је указано у Библији у рату између старог Израиља и Амалика, и овако се описује тај рат:

А дође Амалик и зарати на Израиља у Рифидини. И рече Мојсеј Исусу (Навину): изабери себи мужеве силне и изиђи сутра и устроји се (војно) на Амалика: и ево, ја ћу стати на врху горе, и жезал Божији је у руци мојој. И учини Исус (Навин), као што му рече Мојсеј, и изиђе и устроји се (војно) на Амалика: а Мојсеј и Арон и Ор узиђоше на врх горе. И беше, кад подизаше Мојсеј руке, побеђиваше Израиљ: а кад спушташе руке, побеђиваше Амалик: а руке Мојсеју биле су тешке: и узеше камен (Арон и Ор) и поставише њему, и сеђаше на њему: и Арон и Ор придржаваху руке њему (Мојсеју), један одовуд, а други отуд (са једне и друге стране Мојсеју): и биле су руке Мојсеју укрепљене до заласка сунца: и победи Исус (Навин) Амалика и сав народ његов убиством мача“ (2Мојс.17:8-13).

За један дан стари Израиљ је победио Амалика, а јасно је речено како је остварена победа: „И беше, кад подизаше Мојсеј руке, побеђиваше Израиљ: а кад спушташе руке, побеђиваше Амалик“. На основу тога да расудимо због чега Русија тако дуго не може да победи Украјину? Због слабе молитве Руске Цркве. А како да појачају молитву? Имају пример Мојсеја, Арона и Ора, који су узишли на гору изнад бојног поља и гледали су и слушали борбу и од тог гледања и слушања борбе појачали су молитву и молитвом су победили непријатеља. Тако и руски епископи и свештеници слично као Мојсеј, Арон и Ор треба да дођу близу фронта и да виде у чују борбу и ратовање, па кад виде и чују борбу и ратовање, тада би морали да појачају молитву и молитвом да помогну руској армији да победи и да оконча рат.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 25 септембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 15 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.