header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Фанар тражи опције
Фанар тражи опције Штампај Е-пошта
среда, 18 октобар 2023

    Константинопољскa патријаршијa се прерачунала у односу на „ПЦУ“ као „једине легитимне православне структуре“ у Украјини. Да, Грцима није ишло све како су планирали. Из низа објективних и субјективних разлога.

Конкретно, велике наде су полагане на други председнички мандат Порошенка. Међутим, Зеленски је победио и одговарајући процеси су се значајно успорили.

Очекивања није оправдао ни Думенко, који због недостатка харизме и већих менаџерских талената није успео да организује брз и моћан „пробој“ у сфери „уједињења“ са УПЦ.

Међутим, на жалост, Грцима морамо одати признање. Они нису седели мирно у месту и тражили опције како би променили ситуацију. Користили су све опције, ресурсе и везе које имају.

Као резултат тога, Зеленски је постао још већи разарач УПЦ од Порошенка. Долази до своје директне законодавне забране и стварног пораза [УПЦ].

А у вези Думенка Фанар такође размишља. Тако је у септембру у Мађарској патријарха Вартоломеја пратио један од најутицајнијих „јерарха“ „ПЦУ“ – Михаил Зинкевич. Тако је "Епифанију" у најмању руку послат сигнал – ако не можете да наставите да постижете потребне резултате, онда имамо ко ће да вас замени. Замена ће бити са онима који имају организациони таленат и отворено се залажу за циљеве блиске Константинопољу - уједињење свих православних и унијата Украјине у „јединствену цркву“ (у контексту недавне изјаве поглавара Фанара у Мадриду да је „ једна чаша” са РКЦ неизбежна будућност, Зинкевич као потенцијална замена за Думенка изгледа још убедљивије).

Како год било, на страни Грка се налази стратешка иницијатива. Зауставили су претњу од великог Амана, случај УПЦ иде ка коначном расплету, улажу се велики напори да се бугарска, грузијска и румунска црква придруже табору оних који признају "ПЦУ“, РПЦ су направили велике проблеме на њеној канонској територији у Прибалтику, Молдавији итд.

Стога, чак и ако су фанариоти погрешно израчунали тајминг, никако нису изгубили шансу да остваре своје коначне циљеве. И ту се поставља само једно главно питање – колико се ефективно наша страна свих ових година одупирала процесима реализације наведених циљева?

 

 

 

 

Извор: "Правблог"

Последњи пут ажурирано ( среда, 18 октобар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.