header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Терзић: Протеривање игумана Фотија варварски чин; Раковић: Албанци крећу у обрачун са СПЦ
Терзић: Протеривање игумана Фотија варварски чин; Раковић: Албанци крећу у обрачун са СПЦ Штампај Е-пошта
среда, 25 октобар 2023

 Академик и историчар Славенко Терзић истакао да је протеривање игумана Фотија само по себи варварски чин, али с друге стране је сведочанство да се вишевековни терор над Србима и њиховим светињама на Косову наставља и у 21. веку пред очима слободног и демократског света, пишу Новости.

Терзић наводи да су потпуно у праву они који сматрају да је крајњи циљ воља албанаца да етнички очисти Косово, што су иначе, како додаје, чинили и у 19. веку до 1912. године и током Другог светског рата и после рата све до деведесетих година 20. века.

“Огроман број наших цркава и манастира током претходних векова је порушен, неки су само у 20. веку рушени четири пута, као што је на пример Марков манастир, неки су били претварани у џамије као Богородица Љевишка у Призрену или Бањска. Многи домаћи и страни извори сведоче о томе али то изгледа данас стварне господаре Балкана и Косова и Метохије уопште не интересује. Шта можете очекивати од народа који масовно руши сва српска гробља и друге трагове српског постојања у том средишњем делу Старе Србије. Та врста неког савременог неонацизма потпуног уништавања свих трагова српског историјског живота у овом делу наше земље не изазива у Европи никакву осуду, а да не кажемо згражавање. То је ужасан злочин. А то се понавља упорно најмање последњих двеста година”, рекао је Терзић.

Историчар Александар Раковић оценио је да ће Албанци на Косову сигурно кренути у обрачун са СПЦ и да чекају да пронађу прави моменат, а да је протеривање монаха Фотија и све што су до сада чинили само увертира.

“Српска православна црква је институција која повезује народ у региону и на Косову и Метохији и последња је брана растакању српског националног корпуса. Улога Цркве је дубља од простог очувања народа и његовог идентитета, али је ова њена улога запала за око онима који не мисле добро нашем народу и нашој држави. Српски народ се 1918. ујединио у јединствену државу која је разбијена 1991. и 1992. године, а затим и 2006. С тим процесом нестајале су заједничке институције српског народа, али важан и суштински изузетак је Српска православна црква - једина преостала институција која и данас обједињује Србе на свим нашим етничким територијама”, каже Раковић.

Додаје да западни империјалисти и противници Србије из окружења сматрају да ће коначни ударац српском јединству бити разбијање СПЦ.

"Зато не чуди што се у неким европским документима и не помиње целовитост СПЦ, већ се третира као 'православна црква у Србији ', 'православна црква у БиХ' и 'православна црква у Црној Гори'. У Викиликс депешама се за Епархију рашко-призренску СПЦ може уочити и амерички конструкт 'косовска православна црква'. Намере су чак и јавно објављене, а неки кораци предузети да би се давао ветар у леђа нападачима на СПЦ како у отцепљеним републикама бивше Југославије, тако и окупираном Косову и Метохији. Албански сепаратисти су већ покушали да преузму надлежност над културном баштином Србије и СПЦ на Косову, да деценијама раде на томе да лажима обезбеде инострану подршку за преузимање Високих Дечана, Пећке патријаршије, Богородице Љевишке и Грачанице", каже Раковић.

Од 1999. године до проглашења независности 2008. године уништено је чак 156 цркава и манастира. 

 

 

 

 

 

Извор: "Косово онлајн"

Последњи пут ажурирано ( среда, 25 октобар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 59 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.