header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow "Хрватска православна црква" - хибрид НДХ
"Хрватска православна црква" - хибрид НДХ Штампај Е-пошта
уторак, 22 децембар 2009

Павелићеве идеје поново оживљавају у нашем комшилуку

Хрвати нам и цркву

Уторак - 22.12.2009

Image         Хрватска поново ради на довршењу идеје поглавника Анте Павелића да једну трећину Срба треба побити, другу протерати, а трећу покрстити!

Хрватски медији пишу о стварању Хрватске православне заједнице, чији је циљ, како наводе саговорници „Ало!“, да се преостали Срби у тој држави, а посебно њихова деца, одвоје од Српске православне цркве и свега што има везе са Србијом и српством.

Иницијатива за стварање Хрватске православне заједнице покренута је у Огулину. Организатори, међу којима је за сада најгласнији Задранин Иво Матановић, нису се либили да као свој симбол искористе и лик Николе Тесле који је, да подсетимо, био син православног свештеника. Они на свом сајту објављују и изводе из наводног тајног Теслиног дневника у ком он објашњава како је у ствари пореклом Хрват, а да му је отац у Босни примио православље.

- Наш циљ је оснивање аутокефалне цркве у Хрватској, какве постоје и у Македонији и у Црној Гори. Православна црква у Хрватској треба да буде самостална, да има свог поглавара, а не да буде везана уз Српску православну цркву - изјавио је Матановић медијима у Хрватској.

Творци ове организације не крију везу са нацистичком НДХ у којој је само у Јасеновцу уморено стотине хиљада Срба и других који се нису уклапали у хрватски „тисућљећни став“ о независној и етнички чистој држави. Ова организација упориште за своје деловање види и у слабој посећености веронауке од стране српске деце у Хрватској.

- Наша деца не посећују веронауку јер их аутоматски сматрају Србима - образлажу стварање овакве идеје у Хрватској православној заједници.

Директор удружења „Веритас“ које се бави злочинима који су почињени над Србима у Хрватској каже да је Хрватска православна црква оригиналан пројекат НДХ.

- Ова идеја је потпуно на трагу Павелићеве и има за циљ да се преостали Срби држе под контролом. Од деведесетих се 60.000 српске деце крстило у католичкој цркви, а Србе сахрањују католички свештеници. На руку томе иде и папина одлука да онај ко је једном крштен не мора да се покрштава. Довољно је да донесе потврду о томе од католичког свештеника и да буде помазан - каже Штрбац. Разлог за промену вере је, сматра Штрбац, страх преосталих Срба да ће њихова деца бити грађани другог реда.

У епархијама СПЦ далматинској и горњекарловачкој јуче нисмо успели да добијемо званичан коментар на наговештај формирања Хрватске православне цркве, али нам је дискретно поручено да „представници СПЦ у Хрватској због специфичног положаја у коме се налазе добро вагају када треба да се огласе“.

 

Димитрије Калезић: То је хибрид НДХ!

Бивши ректор Богословско-теолошког факултета у Београду Димитрије Калезић каже да му идеја стварања Хрватске православне заједнице „личи на онај хибрид из НДХ“.

-Те идеје нису чисте, а вероватно ни добронамерне. Црква има своју јурисдикцију, а то да се састане група људи и да се прогласи црквом може само под знацима навода. Те људе треба питати шта је заиста њихова намера - каже Калезић.

http://www.alo.rs/vesti/22590/Hrvati_nam_i_crkvu

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 31 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.