header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Јеромонах Дамаскин Светогорац: Ко у речи не греши, тај је савршен човек
Јеромонах Дамаскин Светогорац: Ко у речи не греши, тај је савршен човек Штампај Е-пошта
понедељак, 13 новембар 2023
            Апостол Лука пише у јеванђељу: И тај Исус имаше око тридесет година кад поче да проповеда јеванђеље (Лк.3:23). Поставља се питање због чега не пре, него у тридесет година? То је због искуства код људи, јер се рачуна да је човек духовно искусан тек од 30-те године.

И као што знамо, све до 20-тог века и Првог светског рата није било богословских школа у Србији и опет питање због чега? То је опет због искуства, јер су сви јеретици били школовани људи без православног искуства и на основу школа и теорије они су умели да говоре лепе беседе и да обмањују људе, па да не би тога било у Цркви Бог је укинуо школе и принудио је пастире да говоре из свог искуства или да ћуте. Сви свети Оци су говорили из свог искуства, па тако и апостол Јаков, брат Господњи по плоти, први архиепископ јерусалимски говори из свог искуства овако: „Не будете многи учитељи, браћо моја, знајући да ћемо већу осуду примити, јер много грешимо сви. Али ко у речи не греши, тај је савршен муж, моћан обуздати и сво тело“ (Јак.3:1-2).

Све ово апостол говори из свог искуства и ништа он не говори школски и теоретски. Апостол овде открива основни узрок свих врлина и сваког савршенства, и говори овако: „Ко у речи не греши, тај је савршен човек, моћан обуздати и сво тело“. И обратно апостол открива узрок свих несрећа и беда и говори, да ко греши у говору, тај не може да обузда своје тело и тај губи власт над својим телом. С тим што има и унутрашњи говор, као што је Господ рекао Јеврејима: „Зашто ви мислите зло у срцима својим“ (Мт.9:4)? А могао је Господ да каже и овако: „Зашто ви говорите зло у срцима својим"? Тако апостол говори да управа над телом зависи од говора спољашњег и унутрашњег, и Сам Господ потврђује речи Свог апостола и говори: „Од речи својих оправдаћеш се, и од речи својих осудићеш се“ (Мт.12:37).

  Да применимо речи апостола Јакова на црквеног пастира и на Тело Христово и да кажемо овако: ако црквени пастир у речи не греши, он је савршен човек, и моћан је обуздати и своје тело и Тело Цркве. И обратно, ако црквени пастир греши у говору, он губи власт над својим телом, па тако губи власт и над Телом Христовим, јер није могуће да неко управља Телом Христовим, ако греши у говору и изгубио је власт над својим телом. То потврђује и апостол Павле и заповеда: „Епископ ваља да је непорочан (без порока)... (види 1Тим. 3 глава). И сада по апостолу да размотримо данашње стање у Цркви. Сада у Цркви епископи и свештеници баве се политиком и трговином и подржавају данашње разбојнике – масоне и богаташе, који владају светом, и сви они обавезно греше у говору и они немају власт над својим телом, па не могу имати власт ни над Телом Христовим.

Ово је време Апокалипсе и сва политика припрема људе на зацарење антихриста. Господ је рекао Јеврејима: „Ви сте од оца (вашега) ђавола... он је човеко-убица од искона... и он је лажа и отац лажи“ (Јн.8:44). Од почетка политика је лагала и лагала, па ипак су у Цркви расуђивали: није политика од оца лажи и ми не подржавамо данашње разбојнике – масоне и богаташе, који владају светом, него у Цркви просто морају да се баве политиком. Али сада је политика већ довела до таквих размера многа човеко-убистава, да се већ не може рећи да то није од човеко-убице ђавола. А што се тиче трговине, Господ је бичем истерао трговце из храма и рекао је: „Писано је, дом Мој дом је молитве: а ви учинисте од њега пећину разбојничку“ (Лк.19:46). И Сам Господ јасно заповеда да у Цркви не подржавају данашње разбојнике, данашње масоне и богаташе, који владају светом, јер тако и људи у Цркви постају разбојници. Господ заповеда да се у Цркви баве молитвом и Господ потврђује да спасење Тела Цркве зависи од молитве, а не од политике и трговине. На основу тога можемо закључити, да ко се у Цркви бави политиком и трговином и подржава данашње разбојнике – масоне и богаташе који владају светом, тај и сам постаје разбојник и обавезно греши у говору и губи власт и над својим телом и над Телом Христовим.

Само из искуства може човек да разуме све речено и за потврду тога наводимо Слово из старог Синаксара, па и то слово само из искуства може да разуме човек, који се бави умном молитвом.

 

Слово од Отачника, о трпљењу и послушању (4 новембар)

Казивао је неки од Отаца, како је неки школарац, тј. схоластик антиохијац дошао код неког Затворника, и молио га, да би примио њега и учинио монахом. И говори њему Старац: „Ако хоћеш да те примим, онда продај цело имање своје, и дај сиромасима, и по заповести Господњој примићу те“. И отишао је овај, и учинио тако. Потом опет говори њему другу заповест: „Можеш ли да сачуваш заповест, да не говориш (са људима)“? А он је обећао да учини тако. И онда је пребивао пет година не говорећи (са људима). И тада су почели неки њега да славе. И онда говори њему Отац његов: „Ниси ми потребан, него ћу те отпустити у општежиће у Египат“. И отпустио је њега да види, да ли ће почети да говори, или неће да говори и даље. А тај ученик је свршавао заповест, и ништа није говорио, ни у општежићу, где је дошао. Хтео је онда да искуша њега Отац (игуман), који га је примио у општежиће, да види да ли је нем, или није. И пустио је њега ради одговора на набујалу реку, да би по нужди рекао, да не могу да пређем. И послао је брата за њим, да види, шта ће учинити. Па кад је дошао ученик на реку, и како није могао да пређе, онда је преклонио колена своја (на тајну молитву); и гле, дошао је крокодил, и узео је њега, и пренео га на другу страну. И кад је учинио оно наређено, онда је дошао опет на реку, и опет је узео њега крокодил, и пренео га на другу страну. И брат, који је послан за њим, дошао је и ово казао Оцу и братији, и сви су се зачудили. И догодило се после неког времена да он усне (јер смрт је сан за праведника); и онда је послао овај Отац (игуман једног брата) ка Затворнику, који је послао њега у општежиће, говорећи му: „Мада си немога послао (овамо), али ипак анђела Божијег". Тада је одговорио Затворник, говорећи: „Није нем, него врло говорљив (зјело глагољив), и чува заповест, коју је испрва примио, и пребивао је тако врло говорљив у себи све до своје кончине“. И сви су се зачудили.

Затворник је рекао да је тај ученик био зјело глагољив, а то значи: врло говорљив у себи, значи да је много разговарао са Богом у себи, значи да се много молио у себи. То може да разуме само из искуства човек, који се бави умном молитвом.

 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 13 новембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.