header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow АНТИЕКУМЕНИЗАМ arrow „За време нашег учешћа у екуменизму, у Православље нисмо обратили ниједног Били Грема“
„За време нашег учешћа у екуменизму, у Православље нисмо обратили ниједног Били Грема“ Штампај Е-пошта
уторак, 14 новембар 2023
            Његова Светост патријарх московски и целе Русије Кирил честитао је митрополиту Венијамину (Пушкару) 85. рођендан. Овај архијереј је четврт века служио у Владивосточкој катедри, а сада је у пензији. Предстојатељ је такође одликовао митрополита Венијамина орденом светог Инокентија, митрополита Московског и Коломенског (II степен).

Митрополит Венијамин (Пушкар) - један од ретких епископа Руске Православне Цркве који је отворено и разумно (тј. без „диомидовшчине“ итд.) иступао против екуменизма и учешћа наше помесне Цркве у „Светском савету цркава“. ” Став који је износио није изгубио на актуелности.

Владика Венијамин је указао на неспојивост обједињујућих идеја ССЦ са православном еклисиологијом, а такође је предложио здраву иницијативу – развој православне апостолске проповеди у свету. „Чак и ако се Светски савет цркава заиста искрено одрекао своје фундаменталне дијаболичке идеје и позвао нас православне хришћане да постанемо његови чланови без промене вере, зашто нам је онда потребно њихово чланство? – разумно примећује митрополит. – И без овога можемо да преносимо (http://russdom.ru/node/9501) апостолску проповед по целом свету – и протестантима и католицима. И ово уопште није фарисејство. Али пре свега, треба да обратимо Христу наш народ, духовно осакаћен совјетском безбожном пропагандом. Током нашег учешћа у екуменизму, нисмо преобратили у православље ниједног Били Грема, али смо изгубили толико својих, посебно младих.”

Митрополит Венијамин сматра да је потребно да Руска православна црква, по угледу на Грузијску и Бугарску цркву, изађе из ССЦ. „Ако се плашимо, како неки кажу, самоизолације, онда можемо привремено постати посматрачи, као што то чини Римска црква."

Да ли ће икада доћи до овог догађаја, коме се надају многи православни хришћани – иступања Руске православне цркве из „Светског савета цркава“? Време ће показати. У овом случају треба узети у обзир не само еклисиолошка, већ и практична разматрања: ако је у совјетско доба учешће у ССЦ помаПриредио Е. Иванов, "Праблог" гало у одбрани одређених црквених интереса, данас је то врло сумњиво. Поготово ако се узму у обзир алармантни трендови међу „црквама“ – чланицама ССЦ, о којима је Његова Светост Патријарх говорио у својим иступањима током многих година.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 Приредио Е. Иванов, "Праблог"

 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 14 новембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 73 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.