header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТА ЛИТУРГИЈА arrow Извори савремених светих који бране типик (без икакве нејасноће)
Извори савремених светих који бране типик (без икакве нејасноће) Штампај Е-пошта
субота, 16 децембар 2023
         "...Осим, браћо моја, од великог скандала који се догодио око причешћа, да је хтео да се причести сваки дан док једе месо"
 
      За оне који кажу да пост и молитва немају везе са достојанством, зашто у Номоканону пост и молитву дајемо као правило покајања:

"Друrобрачни једну годину нека буде одлучен од Причешћа. У посту и молитвама нека пребива, и тако да се удостоји светог Причешћа. Ако није слободно ни законито сједињен другим браком, него се претходно таЈНО смјешао са женом коју хоће узети и потом заједници брака приступи, такав подлијеже запрећењу за блудника" страна 87

Да видимо шта на ову тему каже Свети Синод Крита, канон бр.9 о посту:

9. Пост пред Свето Причешће три и више дана препуштен је благочестивом нахођењу верника, по речима св. Никодим Света Гора: „Иако Божанска правила не прописују пост пре Божанског Причешћа, добро раде они који могу да посте пре примања причешћа чак и целу недељу“ (Пидалион, Коментар 13. правила 6. Васељенског Сабора, стр. 191). Ипак, сви верни Цркве, да би правилно приступили Божанском Причешћу, које је главни израз суштине Цркве, морају да поштују свете постове и да се уздржавају од јела од поноћи. Такође је прикладно постити у знак покајања, у испуњењу духовног завета, за постизање једног или другог свештеног циља, током искушења, заједно са молбама Богу, пре крштења (за оне који се крштењу приближавају у одраслом добу), пре хиротоније. , при налагању епитимија, приликом ходочашћа и у другим сличним околностима.

извор : https://holycouncil.org/fasting

Али ако је добро то учинити, онда то треба учинити?

Шта на ову тему кажу највећи савремени румунски, руски и грчки свеци:

Грчка: 

У Христу брате П, радуј се увек у Господу.

Добио сам ваше писмо, али вам нисам одмах одговорио, јер сам намеравао да одем у Јањину ради посла и да вам се укаже прилика. Нажалост, нисам успео, па сам помислио да би било добро да ти напишем мало о твојим писима о Макракису. Наравно, нисам упознао Макракина, али имам у виду његове страшне грешке. Нисам срео много његових (обманутих) следбеника, међу којима је и К.Кс.К., преко којег помиње и часопис „Агиореитики Библиотхеки“, које критикује и о. Филотеос Зервакос. Осим, браћо моја, од великог скандала који се догодио око причешћа, да је хтео да се причести сваки дан док једе месо, јављам вам и другу његову грешку, да се молио у хотелу за странца да би га Бог просветлио и почео са „Благословен Бог наш увек и сада и у векове...“. Пита га странац: "Јеси ли ти свештеник?" Он одговара: „А шта су свештеници? А шта је Црква? Осећам се анђелом итд.“ Док ми монаси који имамо анђеоски обличје почињемо са „Са благословом Светих Отаца“, они са „Благословен Бог“ и осећају се супериорнијим од себе итд.

Због другог што ми пишете, да се у светим правилима не помиње пост пре божанског Вазнесења, не сумњам, али помињу припрему. Какву припрему је Бог наредио Мојсију када је требало да прими заповести? Није ли поред осталих наредио и пост? Када су настала света правила, мучеништво је било у средини, зато свети Оци нису одредили пост, јер су хришћани чекали свој ред за мучеништво, не знајући који дан. Зато нису постили, јер није било лако стално постити. У то време испунила се Давидова пророчка реч „да због тебе умиремо по цео дан, да смо овце за клање“. „Разборљивост је највећа од свих врлина“, каже свети Исак Сирин. Касније, међутим, сведочење Могиласа и Критопулоса помиње пост, што Православна Црква признаје. Међутим, они који посвећују макракисте их увелико јуре, како су превагнули да кажу: „А свети, ако видиш макроа на муралу, избриши га“.

Све сам вам ово написао, да бисте и ви упознали мог унутрашњег човека, јер сам навикао да говорим оно што ми је на срцу. Што се тиче односа које А има са крајњим десничарима, не знам која је сврха, јер је и Хитлер Немачке у почетку имао односе са комунистима да би их се свих отарасио. Међутим, у срцу ми је отац А. Увек желим да Бог просветли цео свет и њих, да дођу до свести о истини.

За крај, шаљем вам много жеља од Христа и Богородице.

Пајсије, брат твој у Христу, најмањи међу монасима, грешник

Извор : https://www.pemptousia.gr/

Румунија : 

Увек, пре него што се причестите, након што сте се опрали, након што сте оставили грех и сачинили канон који вам је дао свештеник, пре него што се причестите најмање три дана не смете пити вино, нити јести слатко или са уљем. А ван поста, без исповести, без канона и без недеље поста или бар три дана, не можете да делите. Најмање три дана пре причешћа не смете јести уље ни пити вино; само сува храна. Ово је ред причешћа, браћо.

извор : Ne vorbește părintele Cleopa vol. 2 (страна 22)

https://rafturicucarti.files.wordpress.com/2015/

Русија :

У чему би требало да се састоји сва могућа припрема за Свету Тајну? Послушајте шта налажу Црквена правила: „Када неко хоће да се причести Светим Христовим Тајнама, доликује му да читаву седмицу, од понедељка, сачува у посту, молитви и трезвености, савршеном у свако време, и онда са страхом и великим страхопоштовањем примиће Пречисте Тајне“.

Многи од вас, због слабости и оптерећености свакодневним бригама и разним околностима, често ван наше контроле, не могу да посте недељу дана. Али, у сваком случају, потребно је постити најмање два-три дана.

Уочи Светог Причешћа по могућности идите у цркву. После поноћи не можете ништа да једете и пијете, никакве лекове, чак ни свету воду. Ако је неко подложан страсти пушења, нека се не усуђује да окаља своја уста цигаретом.

Неопходно је припремити душу за Тајну Исповести и Светог Причешћа. Прочитајте код куће правило за Свето Причешће које се састоји од канона Спаситеља, Богородице и Анђела Чувара и канона за Свето Причешће. За оне који немају ове молитве, покушајте да их набавите и препишите ако можете. А ако неко не зна да чита, или слабо види, или нема услова да прочита правило, онда покушај скрушеним срцем да прочита више Исусове молитве: „Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј на мене грешног.” А у цркви ћемо пажљиво слушати молитве које се читају пре причешћа. На овај или онај начин, одмеравајући своје снаге и прилагођавајући се околностима, потребно је да се концентришете и припремите да у свој дом дочекате душу свог Великог госта.

Извор : https://azbyka.ru/otechnik/

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 16 децембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.