header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Врло леп и користан пример и за нашу Цркву - сиромашнима не наплаћивати требе
Врло леп и користан пример и за нашу Цркву - сиромашнима не наплаћивати требе Штампај Е-пошта
понедељак, 18 децембар 2023

 ЦРКВЕНА РЕФОРМА МИТРОПОЛИТА ТИХОНА (ШЕВКУНОВА)

ОВО ТРЕБА ПРИМЕНИТИ НА ЦЕЛУ ЦРКВУ

На свом  састанку  14. децембра 2023. годиневде:), Епархијски савет Кримске епархије, којим је председавао митрополит Тихон (Шевкунов), донео је одлуке које су биле веома значајне за унутрашњи црквени живот. Посебно издвајамо три од њих:

1. О систематичности и транспарентности вођења епархијског буџета. Свештеници морају да забораве на било какве облике новчаних прилога епархији, осим службених трансфера за општеепархијске потребе.

2. Око 1/3 свих цркава у епархији (углавном сиромашних сеоских) биће потпуно ослобођене доприноса епархији.

3. Плаћања мирјана за извршене Свете Тајне и требе морају бити добровољна и изводљива, а ако парохијани немају средстава, свештенство мора обавити свештене радње бесплатно.


Предузете су и мере подршке свештенству:

о изградњи стамбених објеката за свештенство у невољи;

о додели месечних накнада за децу епархијског свештенства (по правилу, многодетне свештеничке породице);

о потреби широког спектра првенствено духовне литературе, као и канонских икона и црквеног прибора у епархијском магацину, истовремено по приступачним ценама;

о пружању новчане помоћи прекобројном (пензионисаном) свештенству, као и свештеничким удовицама;

о организацији Епархијског медицинског центра за мирјане и свештенство

- Митрополит Тихон није измислио ништа ново у погледу прве три одлуке, већ је једноставно одлучио да их спроведе у целој епархији. То може изазвати отпор свештенства, које није навикло да посебно брине о транспарентности свог парохијског буџета, а одбија и фиксне донације за услуге (или их чак даје бесплатно).

Многе градске парохије широм Русије већ самоиницијативно уводе нешто слично. Вредност иницијативе епископа Тихона је у томе што је одлучио да ово искуство прошири на целу своју епархију. Ово је позитиван преседан за целу Руску Цркву.

Ипак, остаје питање: да ли ће бити могуће пренети кримско искуство на целу Руску православну цркву? Уосталом, ове новине подразумевају повећање расходне стране епархијског буџета и смањење приходовне. Владика је познат и може сам да нађе велике спонзоре за своју епархију. Шта да раде мање познати епископи?

- У сваком случају, Кримска епархија тврди да је предњачила у увођењу давно закаснелих промена у организацији црквеног живота. Ово није нека врста реновирања, већ преписка са друштвом које је сазрело од 90-их. Важно је да Црква не заостаје, већ, напротив, иде напред и чак даје тон.

Превод: „Борба за веру“

Извор: „Правблог“

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 18 децембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 8 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.