header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow „Литвански“ изазов за Руску Цркву
„Литвански“ изазов за Руску Цркву Штампај Е-пошта
среда, 03 јануар 2024

 У последње време расту напетости око Белоруског егзархата (https://naukaverakuljtura.com/%), што прети да дестабилизује духовни живот белоруског народа и зада још један ударац канонском јединству Руске Цркве.

Пре свега, треба да обратите пажњу на догађаје који су се десили у Литванији крајем марта 2023. Константинопољски патријарх Вартоломеј је допутовао у посету Литванији 20. марта. Он је тамо са премијерком литванске владе Ингридом Симоните потписао споразум о стварању нове структуре Константинопољске патријаршије у овој земљи – епархије. Уговором је предвиђена изградња и бесплатан закуп храмовних просторија од државе, те спровођење мисионарске, просветне и добротворне делатности. Према овом споразуму, свештенство Константинопољске патријаршије ће добити исти правни статус као свештенство других традиционалних хришћанских конфесија у Литванији.

Ингрид Симоните је приликом потписивања споразума, између осталог, изјавила да ће епархија Константинопољске патријаршије дозволити Белорусима „који су се преселили у Литванију због репресије у својој домовини“ да „исповедају православну веру без сукоба са савешћу“. Без сумње, реч је о формирању у новоствореној епархији, да тако кажем, белоруског огранка, осмишљеног да постане проводник фанарског утицаја на Белоруску православну цркву. Дугорочно, такав утицај ће имати дубоке канонске, духовне и политичке последице, које би могле довести до раскола Православне цркве на територији Белорусије.

Ако посматрамо посету патријарха Вартоломеја Литванији из историјске перспективе, онда то значи повратак Константинопољске патријаршије у ову земљу први пут од 1686. године, а самим тим и претензија да прошири своју власт на све бивше земље Великог војводства Литваније, укључујући територију данашње Белорусије.

Након посете патријарха Вартоломеја Литванији, можемо очекивати да литванска влада створи услове под којима ће наставак делатности Литванске епархије Руске православне цркве постати немогућ. Вероватно ће некретнине које она користи постепено прећи у власништво Фанара, део православног свештенства ће прећи под јурисдикцију Константинопоља, а они који остану верни Руској цркви, ако се наставе садашњи трендови, ће највероватније бити протерани из Литваније.

 

 

Извор: "Правблог"

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 03 јануар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.